Ei au vorbit pentru prima dată la câteva ore după ce Sunak a devenit al treilea prim-ministru al Marii Britanii în acest an, moștenind o criză economică apărută în cele 49 de zile petrecute de Liz Truss în fruntea guvernului.
Abia în ultimele zile, Biden a părut să critice public strategia economică care i-a adus finalul lui Truss, într-o intervenție rară a președintelui american.
Biden și Sunak au reafirmat „relația specială” dintre SUA și Marea Britanie și au spus că vor lucra împreună pentru a promova securitatea și prosperitatea globală, a transmis Casa Albă într-un rezumat al conversației.
„Liderii au convenit asupra importanței de a lucra împreună pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa”, precizează Casa Albă.
Sunak i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina va fi ferm și „la fel de puternic ca întotdeauna sub mandatul său de premier”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului rbitanic.
„Prim-ministrul a transmis că președintele Zelenski se poate baza pe guvernul său să fie solidar în continuare. Ambii lideri au convenit asupra necesității de a continua să exercite presiuni asupra regimului barbar al lui Putin prin continuarea sancțiunilor economice”, a mai precizat Downing Street.
Casa Albă mai spune că Biden și Sunak au convenit, de asemenea, să „abordeze provocările generate de China”, pe care Washington a identificat-o drept principalul său rival geopolitic și economic pe scena mondială.
Cei doi lideri sunt așteptați să se întâlnească în persoană la summitul G20 din Indonezia, luna viitoare.