Când un reporter l-a întrebat pe Biden în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul japonez Fumio Kishida dacă Statele Unite ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat, președintele a răspuns: „Da”.
„Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus Joe Biden. „Suntem de acord cu o politică de o singură China. Am semnat-o și toate acordurile intenționate pornesc de acolo. Dar ideea că poate fi luată cu forța, pur și simplu luată cu forța, nu este deloc potrivită”, a completat liderul de la Casa Albă.
Remarcile lui Biden, făcute în timpul primei sale vizite în Japonia de la preluarea mandatului par a fi o abatere de la politica actuală a SUA de așa-zisă „ambiguitate strategică” asupra Taiwanului, remarcă agenția Reuters.
Un oficial de la Casa Albă a spus ulterior că nu a existat nicio schimbare în politica față de Taiwan. China și-a exprimat „nemulțumirea puternică și opoziția față de aceste observații”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului său de externe. Ministerul de Externe din Taiwan i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul său.
Consilierii pentru securitate națională ai lui Biden și-au schimbat locurile în sală și păreau să-l studieze îndeaproape pe Biden în timp ce acesta răspundea la întrebarea despre Taiwan. Mai mulți s-au uitat în jos în timp ce a făcut ceea ce părea a fi un angajament fără ambiguități față de apărarea Taiwanului.
Biden a făcut un comentariu similar despre apărarea Taiwanului în octombrie. La acea vreme, un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că Biden nu anunța nicio schimbare în politica SUA și un analist s-a referit la comentariu drept o „gafă”.
În ciuda insistențelor Casei Albe că afirmațiile de luni nu reprezintă o schimbare a politicii SUA, Grant Newsham, un colonel în retragere din Corpul de Marină al SUA și acum cercetător la Forumul Japonez pentru Studii Strategice, a spus că sensul este clar.
„Această declarație merită să fie luată în serios”, a spus Newsham. „Este o declarație suficient de clară că SUA nu vor rămâne deoparte dacă China atacă Taiwan”.
În timp ce Washingtonul este obligat prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, conducerile americane au practicat de multă vreme o politică de „ambiguitate strategică” privind o posibilă intervenție militară pentru a proteja Taiwanul în cazul unui atac chinez.
Joe Biden a mai făcut și alte comentarii dure despre postura din ce în ce mai asertivă a Beijingului în regiune, spunând că speră că președintele rus Vladimir Putin va plăti un preț pentru invadarea sa în Ucraina, parțial pentru a arăta Chinei cu ce s-ar confrunta dacă ar invada Taiwan.
„Ei caută să-și întărească politica, dar fără a provoca neapărat China”, a spus James Brown, profesor asociat la Universitatea Temple din Japonia.
Remarcile lui Biden sunt, de asemenea, probabil să umbrească piesa centrală a vizitei sale în Japonia, lansarea unui cadru economic indo-pacific, un plan amplu care oferă un pilon economic pentru angajamentul SUA cu Asia.
În timpul petrecut la Tokyo, Biden are programate întâlniri cu liderii Indiei și Australiei – ceilalți membri ai Quad, o grupare informală de securitate formată pentru a contracara influența tot mai mare a Chinei în regiunea Indo-Pacific.