Discursul de deschidere al lui Biden este programat în această noapte, la ora 00.00 (ora României, n.r) și se va concentra pe ceea ce administraţia sa consideră a fi o realizare importantă și pentru ochii alegătorilor: un NATO mai puternic şi mai unit, cu mai mulţi membri şi hotărât să răspundă nevoilor de securitate colectivă. Acest lucru, este așteptat să spună Biden, va întări America, o va face mai sigură și cu poziţie economică internaţională puternică, mai puţin expusă riscului de conflict.
Joe Biden, care are 81 de ani, a anunțat de mai multe ori că nu va renunța la cursa împotriva republicanului Donald Trump, 78 de ani, în ciuda îngrijorării democraţilor că va pierde alegerile din 5 noiembrie, după prestaţia dezamăgitoare de la dezbaterea televizată din 27 iunie.
Din partea României, membru NATO din 2004, vor participa președintele Klaus Iohannis și președintele Senatului, Nicolae Ciucă. La Summit va fi și Mircea Geoană, dar în calitate de secretar general adjunct al NATO. Summitul de la Washington va începe miercuri, 10 iulie, la ora 19.00 (ora României).
Ce se întâmplă în interiorul NATO înaintea Summitului de la Washington
NATO, care sărbătoreşte 75 de ani de la înfiinţare, cu Finlanda (din 2023) și Suedia (din 2024) noi membri, are un scop precis: să se opună invaziei preşedintelui rus Vladimir Putin.
Războiul Ucraina-Rusia va domina discuţiile private dintre liderii celor 32 de state membre NATO, care au o agendă axată pe ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina şi pe oferirea unor căi către o eventuală aderare a Kievului la NATO.
Dar liderii mondiali vin la Washington și cu îngrijorări legate de capacitatea de rezistenţă a lui Joe Biden, potrivit diplomaţilor din ţările lor. Unul dintre aceştia l-a descris pe Biden ca fiind slăbit după o perioadă politică dificilă şi că se îndoiește că va reuşi să supravieţuiască politic. Joern Fleck, director senior al Centrului Europa din cadrul Atlantic Council, a declarat că îndoielile sunt „categoric în mintea tuturor” şi că există riscul ca Trump să câştige alegerile din SUA, ceea ce ar putea duce la slăbirea alianţei NATO.
La rândul lor, liderii NATO se luptă cu incertitudini politice în Europa, cu o paralizie anunțată în Franţa după victoriile partidelor de extremă stânga şi de extremă dreapta, iar coaliţia cancelarului german Olaf Scholz a slăbit după un rezultat nemulțumitor în alegerile pentru Parlamentul European.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa și el la summit, se va întâlni cu Biden și va susține un discurs la Institutul Ronald Reagan din Washington. Ucraina vrea să adere la NATO pentru a se apăra de Rusia, dar nu este simplu, pentru că orice candidat trebuie aprobat de toţi membrii alianţei, iar unii nu vor să provoace un război direct cu Rusia și de aceea nu sunt de acord. Moscova consideră NATO un vehicul pentru dominaţia SUA şi a acuzat alianţa că se întoarce la mentalitatea Războiului Rece.
Evenimentele de la Washington îi vor oferi lui Joe Biden şansa de a răspunde preocupărilor, inclusiv prin discursul important din această noapte, dar va avea şi o conferinţă de presă joi, la finalul Summitului.