UPDATE, ora 17.10: Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au discutat miercuri despre necesitatea de a contesta „coerciția economică” exercitată de regimurile autoritare, a transmis Downing Street 10, biroul prim-ministrului de la Londra, citat de The Guardian.

Sunak și Biden „au căzut de acord că manipularea piețelor globale de către liderii autoritari demonstrează, mai mult ca niciodată, necesitatea ca parteneri cu aceleași idei să lucreze împreună pentru a sprijini sănătatea economică și securitatea națiunilor noastre”, se precizează în comunicatul citat.

Ei „au afirmat că relația comercială înfloritoare dintre Regatul Unit și SUA demonstrează că facem exact acest lucru”, a mai transmis Downing Street 10.

Totodată, cei doi lideri „au fost de acord cu privire la importanța utilizării forumurilor globale precum G7 și G20 pentru a contesta coerciția economică și manipularea pieței și pentru a promova bunăstarea economică” a țărilor lor.

Referitor la Irlanda de Nord, ambii lideri au declarat că cea de-a 25-a aniversare a Acordului din Vinerea Mare este un moment de sărbătoare și că doresc să vadă restaurată împărțirea puterii.

UPDATE, ora 16.05: Președintele american, Joe Biden a susținut, miercuri, un discurs la Universitatea Ulster din Irlanda de Nord. Liderul de la Casa Albă a vorbit, printre altele, despre istoria comună cu SUA, precizând că cei care au fost în Statele Unite știu că există o populație numeroasă „căreia îi pasă foarte mult de ceea ce se întâmplă aici”, relatează BBC.

Biden a afirmat că menținerea Acordului din Vinerea Mare și a păcii în Irlanda de Nord este o „prioritate” atât pentru democrați, cât și pentru republicani, un lucru care, a adăugat el, este rar în politica americană modernă.

Liderul de la Washington a vorbit și despre faptul că un irlandez a proiectat și construit Casa Albă.

„Istoria voastră este istoria noastră și, mai important, viitorul vostru este viitorul Americii”, a spus Joe Biden, adăugând că „adevărul simplu este că pacea și oportunitățile economice merg împreună”.

În acest context, președintele SUA a adus un omagiu irlandezilor care „au creat oportunități peste Atlantic”, înființând ferme și creând comunități, „dar fără a uita niciodată legăturile lor cu această insulă”.

Joe Biden s-a referit și la provocările Brexit-ului pentru Irlanda de Nord, precizând că i-ar „încuraja” pe liderii din Marea Britanie și UE să abordeze problemele într-un mod care să servească interesele Belfastului.

De asemenea, președintele american a îndemnat la revenirea la împărțirea puterii în Stormont, Parlamentul de la Belfast.

„Un guvern descentralizat eficient, care reflectă populația Irlandei de Nord, care este responsabil în fața acesteia și care lucrează pentru a găsi modalități de a face față împreună problemelor dificile, va crea oportunități mai mari pentru regiune”, a spus Joe Biden.

Parlamentul Irlandei de Nord a fost înființat ca urmare a Acordului din Vinerea Mare din 1998 – pe care Biden îl comemorează în aceste zile – dar în prezent nu funcționează.

Asta pentru că Partidul Democratic Unionist (DUP) boicotează împărțirea puterii – o regulă conform căreia cele mai mari două partide din Irlanda de Nord lucrează împreună la guvernare.

Reprezentanții DUP spun că normele comerciale post-Brexit înseamnă că Irlanda de Nord este tratată diferit față de restul Regatului Unit, ceea ce, în calitate de unioniști, spun ei, nu sunt pregătiți să tolereze.

***

Știre inițială: Tot astăzi, liderul de la Casa Albă va avea discuții cu liderii politici nord-irlandezi.

Biden, care este extrem de mândru de originea sa irlandeză, va petrece puțin peste o jumătate de zi în regiunea britanică înainte de a se deplasa spre sud, în Republica Irlanda, pentru două zile și jumătate de discursuri și întâlniri cu oficiali și rude îndepărtate, notează Reuters.

Turneul său nu a fost primit bine de toți politicienii. Arlene Foster, fostul lider al DUP și fost prim-ministru al Irlandei de Nord, a declarat marți pentru GB News că Joe Biden se opune unionismului mai mult decât orice președinte american din timpurile moderne.

„El urăște Regatul Unit, nu cred că există niciun dubiu în această privință. Cred doar că faptul că vine aici nu va exercita nicio presiune asupra DUP, ba dimpotrivă, pentru că este văzut de foarte mulți oameni ca fiind pur și simplu pro-republican și pro-naționalist”, a spus Foster.

Casa Albă a reacționat la aceste acuzații prin vocea Amandei Sloat, asistentă specială a lui Biden și directoare principală pentru Europa în cadrul Consiliului de Securitate Națională.

„Cred că istoricul președintelui arată că nu este antibritanic. Președintele s-a implicat activ de-a lungul carierei sale, încă de pe vremea când era senator, în procesul de pace din Irlanda de Nord, ceea ce a presupus implicarea liderilor tuturor partidelor din Irlanda de Nord din cele două comunități principale”, a spus Sloat.

„Cred că mesajul său către DUP și către toți liderii politici va fi de sprijin puternic și continuu pentru a vedea procesul de pace avansând aici și dorința puternică a acestui președinte de a crește investițiile americane în Irlanda de Nord pentru a profita de potențialul economic vast care pare a fi aici și pentru a reitera sprijinul larg pentru revenirea guvernului descentralizat în Irlanda de Nord”, a mai spus Amanda Sloat.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News