Cuprins:
Donald Trump a fost prima personalitate politică care a anunţat acordul de încetare a focului între Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, notează AFP.
Ulterior, Joe Biden s-a declarat „încântat” de posibilitatea eliberării tuturor ostaticilor israelieni în baza acestui acord. Liderul democrat a creditat acest succes „tenacei şi minuţioasei” diplomaţii americane. „Suntem hotărâţi să aducem toţi ostaticii acasă la ei”, a dat asigurări președintele american în exercițiu.
Netanyahu i-a sunat pe Trump și pe Biden
La rândul lui, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulţumit lui Donald Trump şi Joe Biden pentru ajutorul oferit în vederea „eliberării ostaticilor”.
„Premierul Benjamin Netanyahu a discutat (la telefon – n.r.) cu preşedintele ales american Donald Trump şi i-a mulţumit pentru ajutorul în a face să progreseze eliberarea ostaticilor”, se arată într-un comunicat al biroului său, citat de AFP.
Netanyahu a discutat la telefon şi cu preşedintele Biden, căruia „i-a mulţumit, de asemenea, pentru ajutorul său în acordul cu privire la ostatici”.
Isaac Herzog salută armistiţiul din Fâşia Gaza
Pe de altă parte, Isaac Herzog a salutat miercuri seara acordul, apreciindu-l drept o „alegere bună” în vederea repatrierii ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas.
„În calitate de preşedinte al statului israelian, o spun foarte clar: este o alegere bună. Aceasta este o alegere importantă. O alegere necesară. Nu există o obligaţie morală, umană, evreiască sau israeliană mai mare decât de a ne aduce înapoi printre noi fiii şi fiicele”, a spus Herzog într-un discurs televizat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat, de asemenea, armistițiul, considerându-l „prima etapă crucială” pentru ridicarea obstacolelor privind intrarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza. Prioritatea este „alinarea suferinţelor uriaşe cauzate de acest conflict”, a subliniat el.
Video: Reacția secretarului general al ONU, António Guterres, la armistițiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas
Sursa: ONU
Separat, preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Mirjana Spoljaric, a anunțat că organizaţia sa este dispusă să faciliteze implementarea acordului între Israel şi Hamas şi să-şi „crească masiv răspunsul umanitar” în Fâşia Gaza.
Un ministru israelian de extremă-dreapta denunţă un acord „prost şi periculos”
În schimb, ministrul israelian al Finanţelor, Bezalel Smotrich, a criticat acordul, descriindu-l „periculos” pentru Israel. „Acordul care va fi prezentat Guvernului este un acord prost şi periculos pentru securitatea statului israelian”, a susținut el.
Smotrich a precizat că miniştrii din partidul său, Partidul Naţional Religios-Sionismul Religios, vor vota împotriva acestui acord, care urmează să fie validat sau invalidat, joi, de către Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu.
Video: Mărturiile unui terorist Hamas luat prizonier de armata israeliană
Sursa: IDF
Sentimente amestecate printre israelieni
Acordul cu privire la eliberarea ostaticilor și la armistițiul din Gaza a provocat sentimente amestecate în rândul israelienilor – de bucurie şi îngrijorare, observă AFP, potrivit news.ro.
„Pe de o parte, bineînţeles că sunt foarte fericită, dar sunt şi îngrijorată, pentru că vreau să văd acordul continuând până când ultimul ostatic se întoarce acasă, în patul său, viu sau mort”, a spus pentru AFP Ornit Barak, în vârstă de 59 de ani, prezentă la o adunare, la Tel Aviv, pentru a cere sfârşitul războiului şi eliberarea tuturor ostaticilor.
„Suntem foarte îngrijoraţi ca la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, acest lucru să se oprească şi să repornim la război”, a insistat femeia.
„Pentru noi, ăsta nu este decât începutul, îi vrem pe toţi aici. Nu s-a terminat, nu este suficient ca doar unii dintre ei să se întoarcă”, a declarat Arnon Cohen, un locuitor din kibbutzul Nahal Oz, situat în apropiere de Fâşia Gaza.
Verișoara ostaticului francezo-israelian Ofer Kalderon, Ifat Kalderon, a subliniat că „există sentimente împărţite, pe de o parte bucurie, amestecată cu un stres oribil înainte de a şti că se va întâmpla cu adevărat”. „Cred că Ofer este în viaţă şi sper că se va întoarce”, și-a exprimat ea speranța.
În total, 94 dintre cele 251 de persoane răpite la 7 octombrie 2023 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.
„Cred că trebuie să se facă totul pentru a-i aduce pe toţi ostaticii acasă, aceasta este prioritatea. Preţul este foarte, foarte mare, este adevărat, dar trebuie aduşi. Durerea este uriaşă. Nu-mi pot imagina prin ce trec familiile (ostaticilor – n.r.) şi trebuie să facem totul pentru a li-i aduce”, a conchis Tamar, o profesoară din Ierusalim.