Vor fi abordate și alte subiecte de interes bilateral, inclusiv viitoarele discuții de securitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters că apelul a fost planificat pentru „joi seara”, fără a detalia.
Horne a spus că Biden a vorbit cu lideri din toată Europa despre situația de la granița cu Ucraina, în timp ce oficialii administrației Biden au fost în legătură cu NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Moscova a alarmat Occidentul prin acumularea a zeci de mii de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, o escaladare a conflictului izbucnit în 2014 cu confiscarea peninsulei Crimeea de la Ucraina și prin sprijinirea separatiștilor care luptă cu trupele de la Kiev în estul Ucrainei.
Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul teritoriu după cum îi place.
Moscova, îngrijorată de ceea ce spune că este reînarmarea Ucrainei de către Occident, a spus că dorește garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Printre solicitări se numără garanții că NATO nu se va extinde mai departe spre Est și că anumite arme ofensive nu vor fi desfășurate în Ucraina sau în alte țări vecine.
Preocupările SUA nu s-au diminuat în ultimele săptămâni, potrivit unui înalt oficial al administrației Biden. „Suntem într-un moment de criză de câteva săptămâni, în contextul mobilizării ruse și va fi nevoie de un nivel ridicat de angajament pentru a aborda acest lucru și pentru a găsi o cale de detensionare”, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit.
Oficialul a precizat că președintele rus, Vladimir Putin, a fost cel care a cerut discuția telefonică.
„Când președintele Biden a cerut să vorbească cu președintele Putin pe parcursul anului 2021, președintele Putin a spus da. Și când președintele Putin spune că este interesat să ia legătura și să discute telefonic, președintele Biden spune da”.
Biden va reitera probabil în cursul apelului că Statele Unite vor lua măsuri economice rapide împotriva Rusiei în cazul unei invazii și va întări poziția NATO. Dar președintele SUA a promovat diplomația ca alternativă.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit miercuri cu liderul ucrainean și și-a exprimat „sprijinul neclintit pentru independența Ucrainei”, potrivit unui purtător de cuvânt.
„Vom vedea”, a fost marți răspunsul lui Biden, când a fost întrebat dacă se va întâlni cu Putin pe 10 ianuarie, în aceeași zi în care oficialii americani și ruși urmează să poarte discuții de securitate. Nu este de așteptat ca Biden să participe la aceste discuții sau să se întâlnească cu Putin în acea zi, a spus un oficial.
Discuțiile de securitate, anunțate de cele două țări săptămâna aceasta, vor include discuții despre tensiunile în creștere asupra Ucrainei, pe care Putin le-a comparat cu criza rachetelor cubaneze din perioada Războiului Rece din 1962.
Rusia și NATO urmează, de asemenea, să aibă discuții pe 12 ianuarie, iar o altă întâlnire este programată pentru 13 ianuarie între reprezentanții Rusiei, Statelor Unite și statelor europene.