„Părţile recunosc că acest acord face o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la alianţa NATO”, se arată în text. În cadrul acordului, Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.
„Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, de capacităţi robuste şi de investiţii susţinute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanţă cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”, se arată în text.
„Statele Unite intenţionează să ofere material pe termen lung, instruire şi consiliere, susţinere, informaţii, securitate, industrie de apărare, sprijin instituţional şi de altă natură pentru a dezvolta forţele de securitate şi apărare ucrainene care să fie capabile să apere o Ucraină suverană, independentă şi democratică şi să descurajeze viitoarele agresiuni”, stipulează textul acordului.
Zelenski şi-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliaţii s-au oprit anul trecut de la a face acest pas. Alianţa occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5.
În cazul unui atac armat sau al unei ameninţări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalţii oficiali americani şi ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menţionează acordul semnat joi de Zelenski şi Biden.
Scopul acordului a fost de a se asigura că acesta poate funcționa ani de zile, indiferent de cine se află la putere în fiecare stat G7 – un semn de îngrijorare față de faptul că republicanul candidat la președinția SUA, Donald Trump, ar putea fi mult mai puțin deschis spre a ajuta Kievul dacă îl va învinge pe Biden în alegerile din noiembrie, potrivit unei persoane apropiate discuțiilor.
De asemenea, liderii principalelor democrații din Grupul celor șapte (G7) au convenit joi asupra unui acord-cadru pentru acordarea de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, folosind banii obținuți din dobânzile încasate pentru activele suverane rusești înghețate după ce Moscova a invadat țara vecină în 2022.
Marica13 • 14.06.2024, 10:33
Alde... Zelenski.... ce făcuși bre v ați înmulțit ca ciupercile După ploaie ??
Zelensky • 14.06.2024, 05:34
Și uite așa SUA își vinde armele! In Ucraina sunt necesare alegeri parlamentare și prezidențiale, pentru ca să știm ce dorește cu adevărat majoritatea populației.
VolodimirZelenski • 14.06.2024, 08:33
Zelensky • 14.06.2024, 05:34
Și uite așa SUA își vinde armele! In Ucraina sunt necesare alegeri parlamentare și prezidențiale, pentru ca să știm ce dorește cu adevărat majoritatea populației.
Tizul meu mai sarac cu duhul, vezi ca la mine in tara e stare de razboi, deci alegerile se mai amana o perioada. Tu esti gelos ca acum Vladimir Vladimirovici a pus-o decisiv cu mine.