Întrebat de un jurnalist CNN cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusă a Ucrainei, Biden a răspuns că „Este foarte mare”.
Este foarte mare pentru că nu și-au retras niciuna dintre trupele lor. Au mutat mai multe trupe dintr-o parte în alta, acesta este primul motiv. În al doilea rând, credem că sunt implicați într-o operațiune false flag (n.red. de înscenare) pentru a avea un pretex de a începe atacul.
Joe Biden:
„Toate indiciile pe care le avem arată că sunt rușii pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a spus președintele SUA, care a fost abordat de jurnaliști la Casa Albă, înainte ca acesta să plece spre Ohio.
De asemenea, liderul de la Casa Albă a fost întrebat de un alt jurnalist care este intuiția sa legată, dacă va avea loc un atac și, dacă da, când. Biden a răspuns: „Da. Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.
Președintele SUA a precizat însă
Președintele SUA a adăugat însă că există o „cale diplomatică” pentru detensionarea situației și a precizat că i-a cerut secretarului de stat american Antony Blinken „să meargă la Organizația Națiunilor Unite și să facă o declarație astăzi”.
SUA acuză Rusia că a crescut cu 7.000 numărul de soldați de la granițele Ucrainei
Un înalt oficial de la Casa Albă a anunțat, miercuri, că Rusia şi-a crescut prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu până la „7.000 de soldaţi”, dintre care unii au sosit miercuri, chiar dacă Moscova a anunţat o retragere parţială a forţelor sale.
„Rusia spune că vrea să găsească o soluţie diplomatică, dar acţiunile sale indică contrariul. Rusia ar putea să lanseze oricând o operaţiune care să servească drept pretext pentru a invada Ucraina. Sperăm că va schimba direcţia înainte de a lansa un război catastrofal şi distructiv”, a mai precizat, ieri, 16 debruarie, înaltul oficial de la Casa Albă.
Totodată, joi, oficialii occidentali care au participat la o întâlnire cu serviciul de informații, au avertizat că Rusia continuă să-și consolideze forțele în jurul graniței cu Ucraina.
Potrivit acestora, până la aproape jumătate din grupurile de luptă ale Moscovei înconjoară Ucraina acum la o rază de 50 de kilometri (aproximativ 31 de mile) de graniță.
Pe lângă acumularea de trupe, oficialii au remarcat construcția unui pod cu pontoane în ultimele 72 de ore, pe care l-au descris ca fiind extrem de neobișnuit și inconsecvent cu orice exerciții militare din trecut.
Imagini din satelit cu un pod de pontoane pus peste râul din zona de excludere Cernobîl, scrie azi Ukrainska Pravda, au fost făcute publice de una dintre principalele platforme de știri din Ucraina.
De asemenea, separațiștii pro-ruși din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore, în timp ce Ucraina i-a acuzat pe rebeli că au tras obuze, inclusiv unele care au lovit o grădiniță și ar fi rănit doi civili, relatează Reuters.
Replica Kremlinului la acuzațiile că Rusia își consolidează trupele în loc să le retragă
După ce SUA a acuzat Rusia că în loc să-și retragă trupele, așa cum anunțase, a mărit numărul lor, Kremlinul a transmis că nu analizează plângeri de la Statele Unite cu privire la felul în care Rusia îşi desfăşoară trupele pe propriul teritoriu, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, relatează Tass, citată de News.ro
”Mai înante de toate, noi nu suntem pregătiţi şi nu vom analiza plâgeri cu privire la felul în care ne deplasăm forţele (armate) pe teritoriul ţării noastre. Acesta este dreptul nostru suveran şi nu intenţionăm să-l discutăm cu nimeni”, a răspuns el când a fost întrebat despre informaţii potrivit cărora Rusia continuă să trimită trupe la frontiera cu Ucraina.
Peskov a reiterat că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu i-a raportat preşedintelui rus Vladimir Putin că ”anumite faze ale exerciţiilor din regiuni adiacente frontierei cu Ucraina, în Crimeea, se apropie de sfârşit”.
Pe măsură ce aceste exercţii militare se încheie, unităţile militare care participă la ele încep să se întoarcă în bazele lor militare permament, a mai spus Peskov, care a precizat că acest proces este unul îndelungat.
Aceste trupe ”nu se pot ridica în aer şi zbura de acolo toate dintr-o dată”, a mai afirmat el.
Politico: Putin va aștepta ca Jocurile Olimpice să se încheie
Analiști citați de la Politico susțin că Occidentul a greșit luând ca aproape sigură ziua de 16 februarie pentru un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei. Dacă e decis să invadeze Ucraina, Putin va aștepta ca Jocurile Olimpice să se încheie înainte de a da ordinul, spun experți militari.
În plus, pe 20 februarie ar trebui să se termine exercițiile militare comune efectuate de Rusia și Belarus, iar dacă trupele ruse nu se vor retrage spre bazele de unde au fost dislocate, intențiile lui Putin vor fi clare.
Un motiv pentru care Kremlinul ar putea planifica invazia Ucrainei chiar pe 20 februarie, scrie Politico, este că atunci se încheie nu doar Jocurile Olimpice și exercițiile militare cu Belarus, ci și Conferința de securitate de la Munchen, un eveniment de importanță majoră, la care participă vicepreședintele american Kamala Harris, secretarul de stat Anthony Blinken și președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
Citeşte mai multe informații aici: O nouă dată e avansată de analiști pentru o posibilă invazie în Ucraina. „Ce vor face trupele atunci ne va arăta care este intenția reală a lui Putin”