După 20 de ani de război, Joe Biden a precizat că nu va mai implica o nouă generație de americani în conflict pentru că Statele Unite și-a atins obiectivul de elimina militanții Al Qaeda și a prevenit un nou atac asupra SUA precum cel din 11 septembrie 2001. Liderul grupării teroriste Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan în 2011.
„Am atins aceste obiective pentru care ne-am implicat. Nu am venit să reconstruim Afganistanul. Și este corect și responsabili pentru poporul afgan să își decidă singur viitorul și felul în care vor conduce țara”, a precizat Joe Biden.
Președintele american nu a declarat victoria, afirmând că „nu există o misiune îndeplinită”.
Potrivit unui sondaj Ipsos din aprilie, majoritatea americanilor susțin decizia lui Biden de a retrage trupele din Afganistan, dar doar 28% dintre adulți consideră că Statele Unite și-a atins obiectivele, iar 43% spun că retragerea va ajuta acum Al Qaeda.
Cât privește criticile pe care le-a primit, Biden a răspuns: „Câte mii de americani, fiice și fii, vreți să puneți la risc? Cât de mult vreți să mai stea?”
„Nu voi trimite o nouă generație de americanii în război în Afganistan fără o așteptare rezonabilă de a atinge un rezultat diferit”, a conchis președintele american.
Biden le-a transmis reporterilor că este încrezător că armata afgană poate proteja ţara de talibanii aflaţi în ofensivă, citând cele 300.000 de trupe afgane pe care SUA le-a instruit şi echipat în ultimele două decenii.
La Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA monitorizează îndeaproape situaţia de securitate din Afganistan. El a spus că talibanii au preluat zeci de centre raionale şi au ameninţat şi centrele provinciale.
„Suntem conştienţi de situaţia de securitate şi suntem conştienţi de avansul talibanilor şi de aceea este atât de important pentru noi să presăm pentru o soluţionare politică negociată, a acestui război”, a spus Kirby.
Retragerea militară în curs de desfăşurare a SUA şi NATO a stârnit îngrijorări serioase cu privire la faptul că Afganistanul ar putea să se transforme într-o baie de sânge.
Cel mai important general american din ţară, Scott Miller, a avertizat că ar putea avea loc un război civil, pe măsură ce talibanii îşi vor întări puterea. În ultimele săptămâni, talibanii au făcut progrese uimitoare pe câmpul de luptă, capturând arme şi vehicule furnizate de armata SUA de la forţele afgane care au fugit sau s-au predat.
„Talibanii sunt cei mai puternici, din punct de vedere militar, din 2001”, a spus Biden.
În timp ce Biden a respins ideea că preluarea de către talibani a ţării este inevitabilă, el a recunoscut că este improbabil ca Afganistanul să fie guvernat de un singur guvern central, în viitorul apropiat.