UPDATE ora 21.50: Într-o scurtă declarație făcută la începutul discuțiilor, Joe Biden a amintit că ultima dată s-a întâlnit cu Xi Jinping în urmă cu un an, la summitul G20 din Bali, Indonezia, și a subliniat importanța întâlnirilor „față în față”, relatează BBC.

„Ne cunoaștem de mult timp. Nu am fost întotdeauna de acord, ceea ce nu a fost o surpriză pentru nimeni, dar întâlnirile noastre au fost întotdeauna directe, sincere și utile. (…) Cred că este extrem de important ca noi doi să ne înțelegem clar, de la lider la lider”, a spus Biden, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că această competiție (dintre SUA și China) nu virează spre conflict”.

„Competiția SUA-China să nu vireze spre conflict”, spune Joe Biden la întâlnirea cu Xi Jinping de la San Francisco. Președintele chinez:  „Confruntarea are consecințe insuportabile pentru ambele părți”
Președintele amercan Joe Biden și cel chinez, Xi Jinping, la începutul discuțiilor care au loc la Filoli Estate din Woodside, California. Foto: Profimedia

La rândul său, Xi Jinping, a vorbit despre ultima întâlnire cu președinte Statelor Unite, precizând că „s-au întâmplat multe de atunci. Lumea a ieșit din pandemia Covid-19, dar încă se află sub impactul enorm al acesteia”.

Liderul de la Beijing a afirmat apoi că relația dintre China și SUA „este cea mai importantă relație bilaterală din lume” și că aceasta „ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare ale noastre și să ne îndeplinim responsabilitatea pentru progresul uman”.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Candidatul cel mai bine pregătit și cel mai slab pregătit
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Alegeri prezidențiale: Candidatul cel mai bine pregătit și cel mai slab pregătit

Xi a admis și el, referindu-se la relațiile dintre cele două țări, că „nu a fost niciodată o călătorie ușoară”, dar a subliniat că „a se întoarce una împotriva celeilalte nu este o opțiune”.

„Confruntarea are consecințe insuportabile pentru ambele părți”, a mai spus Xi Jinping, declarându-se convins că cele două țări sunt capabile să treacă peste diferențele lor și să creeze un viitor promițător.

UPDATE ora 21.20: Președintele american Joe Biden l-a primit pe liderul chinez Xi Jinping la întâlnirea la nivel înalt care are loc în California, relatează CNN.

Discuțiile dintre cei doi au loc într-un conac în stil georgian, la sud de San Francisco.

***

Știre inițială: Xi Jinping a sosit marți la San Francisco, pentru prima sa vizită în SUA după șase ani, și se va întâlni miercuri cu președintele Joe Biden, înainte de a participa la summitul anual al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC).

Înaintea discuțiilor, oficialii americani au avut grijă să gestioneze așteptările, spunând că nu se așteaptă la prea multe rezultate și nici măcar la o declarație comună a liderilor. În schimb, obiectivul principal al discuțiilor pare a fi restabilirea canalelor de comunicare, în principal a celor militare, pentru a evita eventuali pași greșiți care ar putea duce la un conflict deschis.

Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale
Recomandări
Toate taxele care ar putea crește în 2025. Scumpiri pe bandă, din cauza pomenilor guvernamentale

Există numeroase motive de conflict. Cele două superputeri s-au contrat în ultimii ani pe tema Taiwanului revendicat de Beijing și a balonului chinezesc suspect de spionaj, depistat deasupra SUA și doborât de avioanele americane.

Beijingul a acuzat „hegemonia” globală a SUA, prezentându-se drept un promotor al unei noi ordini internaționale și consolidând legăturile cu Rusia lui Vladimir Putin, în vreme ce Washingtonul a acuzat China pentru intimidarea vecinilor și pentru încălcarea regulilor competiționale.

Dar, notează analiștii, după atâtea tensiuni, atât Biden, cât și Xi vin totuși la summit în căutarea unor semnale pozitive și a unor vești bune.

Președintele american este indirect implicat în două războaie sângeroase și polarizante în Ucraina și Israel, se pregătește să intre într-un an electoral complicat și speră ca summitul reprezintă un moment oportun pentru a stabiliza o relație aflată în cădere liberă. Xi se află și el într-o situație delicată, cu economia Chinei în cădere, după mulți ani de creștere, și cu capitalul investițional care fuge din țară.

Există, evident, diferențe. Biden se va confrunta anul viitor cu alegeri și acționează și în prezent sub presiunea opoziției republicane și a unui rival, Donald Trump, care îi urmărește fiecare mișcare. Xi, care a reorganizat statul chinez în jurul său, pe termen nelimitat, este ferm ancorat la putere.

Laura Crișan, fiica afaceristului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, pusă în libertate, alături de ceilalți doi suspecți
Recomandări
Laura Crișan, fiica afaceristului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, pusă în libertate, alături de ceilalți doi suspecți

Temele de discuție

Așteptările cu privire la rezultatul summitului sunt scăzute. Având în vedere cât de firave sunt legăturile actuale, redeschiderea unor canale de comunicare importante și stabilirea unor acorduri pentru discuții viitoare ar putea reprezenta un real succes.

Cei doi lideri ar putea discuta despre războaiele din Gaza și Ucraina, asupra cărora s-ar putea să fie în dezacord.

Beijingul are o relație comercială și diplomatică caldă cu Iranul, o țară care ajută la susținerea Hamas și a altor grupuri militante din Orientul Mijlociu, iar Biden vrea să sublinieze în fața lui Xi că Statele Unite vor răspunde la orice extindere a războiului provocată de Iran.

În privința Ucrainei, SUA au încercat în mod repetat să împiedice un sprijin direct consistent al Beijingului pentru Moscova.

Cei doi lideri vor avea mai multe puncte comune atunci când vine vorba despre problemele generate de schimbările climatice și de avansul rapid al Inteligenței Artificiale. Înainte de summit, Washingtonul și Beijingul au anunțat de altfel lansarea unui grup comun în domeniul schimbărilor climatice.

Într-o declaraţie comună publicată în presa de stat chineză şi de Departamentul de Stat al SUA, cele două guverne au spus că grupul se va concentra pe „tranziţia energetică, metan, economia circulară şi eficienţa resurselor, provincii/state şi oraşe cu emisii reduse de dioxid de carbon şi durabile şi defrişări”.

Experții au avertizat că nu se așteaptă ca summitul să ofere vreun progres în probleme spinoase precum agresiunea militară a Chinei în Taiwan, limitele impuse de SUA privind vânzările de semiconductori avansați către Beijing sau preocupările americane privind situația drepturilor omului în China.

Dar susținătorii unei relații mai calme între SUA și China speră la eforturi mai ferme pentru a reduce tensiunile dintre cele două puteri.

„Pentru a obține îmbunătățiri reale și de durată în relațiile bilaterale și pentru a evita rivalitatea militarizată, ar fi nevoie nu de o scurtă întâlnire în marja unui summit multilateral, ci de atenția susținută și la nivel înalt a unui summit anual SUA-China care să dureze cel puțin două zile întregi”, a observat Lyle Goldstein, expert al think-tank-ului Defense Priorities, pentru Washington Post.

Apropo de presiunile politice, nu este clar dacă Biden are spațiul politic intern pentru a se împăca cu adevărat cu Xi sau dacă are apetitul necesar pentru a face acest lucru, scrie cotidianul american. Republicanii sunt pregătiți să exploateze orice semn perceput de compromis cu China, într-un moment în care și publicul american este din ce în ce mai precaut față de Beijing.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Chicago Council on Global Affairs, un număr record de americani consideră că China reprezintă o „amenințare critică”, în timp ce tot mai mulți cetățeni consideră că liderii americani nu fac suficient pentru a ține cont de această amenințare.

O schimbare în bine a relației economice

Înainte de summit, secretarul de stat american Antony Blinken s-a adresat miniştrilor celor 21 de membri ai APEC şi a subliniat că SUA cred într-o „regiune în care economiile sunt libere să îşi aleagă propria cale, unde bunurile, ideile, oamenii circulă legal şi liber”.

Blinken nu a menţionat numele Chinei, dar limbajul său a reluat retorica americană din ultimii ani, prin care Washingtonul a acuzat China că intimidează ţările mai mici din regiunea Indo-Pacific şi că încearcă să submineze ceea ce SUA şi aliaţii săi numesc ordinea „bazată pe reguli”, scrie Reuters.

Reprezentanta SUA pentru comerţ, Katherine Tai, care, împreună cu Blinken, a deschis sesiunea ministerială APEC, a declarat și ea că reuniunea de la San Francisco are loc într-un moment de „mare incertitudine şi provocări” pentru regiune. Ea a menţionat tensiunile geopolitice în creştere, lanţurile de aprovizionare fragile şi agravarea crizei climatice.

Anterior, Biden însuși a declarat că urmăreşte să îmbunătăţească legătura cu China după o perioadă de relaţii tensionate şi că va încerca să reia comunicaţiile normale între cele două superputeri, inclusiv contactele între armate.

Președintele a spus că nu dorește o decuplare de China, ci o schimbare, în bine, a relaţiei economice.

O lume „à la carte”

Lumea privește cu interes spre summitul celor două superputeri, iar sondajele arată cât de fracturată este în prezent opinia publică globală în privința modelelor oferite de SUA și China.

Un sondaj realizat de Pew în 24 de țări, de la Argentina la Suedia și Africa de Sud, a constatat că Statele Unite sunt privite mult mai favorabil decât China, în special în rândul țărilor bogate. Constatările au evidențiat, de asemenea, popularitatea mult mai mare a lui Biden în afara SUA, în comparație cu fostul președinte Donald Trump.

Dar imaginea arată oarecum diferit în afara Occidentului. Din opt țări cu venituri medii, India este singura în care o majoritate a cetățenilor au opinii nefavorabile despre China, a notat Pew în raportul care însoțește sondajul, publicat săptămâna trecută. Iar în trei țări cu venituri medii – Kenya, Mexic și Nigeria – o majoritate chiar acordă Chinei un rating pozitiv.

Un alt sondaj realizat în 21 de țări, publicat miercuri de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a constatat un bilanț la fel de amestecat.

Oamenii din țările din afara Occidentului – de la Brazilia la Turcia și India – privesc mai favorabil standardele de viață și valorile unor țări precum Statele Unite, prin comparație cu cele ale Chinei și Rusiei. Dar ei sunt mai puțin interesați să participe la proiectele de securitate și geopolitice ale Occidentului.

Sondajul dezvăluie un peisaj geopolitic complex, în care oamenii din țările majore și cele medii arată că nu doresc un set fix de parteneriate, observă ECFR, care spune că am intrat într-o lume „à la carte” în care statele își aleg partenerii în funcție de situație, în loc să-și mențină loialitatea pentru o tabără anume.

Chiar și publicul din unele țări europene, susțin autorii ECFR, cum ar fi Serbia și Ungaria sub conducerea premierului iliberal Viktor Orban, „concluzionează că într-o lume à la carte poți avea o relație economică majoră cu China și relații de securitate cu SUA, bucurându-te în același timp de ceea ce are Europa de oferit”.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (29)

mariussorin75   •   16.11.2023, 13:33

un pas mic dar important pentru detensionare

ioned   •   16.11.2023, 12:57

Mai nou exista conflicte peste tot.

chiruleonard   •   16.11.2023, 10:43

Ramane de vazut ce se va mai intampla cu noi...

Vezi toate comentariile (29)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează
Știrileprotv.ro
Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Ce e bine să pui în butoiul cu varză murată ca frunzele să nu se înmoaie și să fie tari toată iarna. Este un ingredient secret al gospodinelor din zona Banatului
FANATIK.RO
Ce e bine să pui în butoiul cu varză murată ca frunzele să nu se înmoaie și să fie tari toată iarna. Este un ingredient secret al gospodinelor din zona Banatului
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
GSP.RO
A fost ispită la „Insula Iubirii”, acum se iubește cu un fotbalist legendar » A confirmat relația la ieșirea din hotel
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
FANATIK.RO
Acestea sunt țările care au cel mai mult aur din lume. Au de peste 30 de ori mai multe tone decât România
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Unica.ro
Delia, schimbare spectaculoasă de imagine! Toată lumea vorbește despre noul look al artistei! Cum a apărut îmbrăcată și coafată / FOTO
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Financiarul.ro
Taxă nouă în factura de energie electrică. O vom plăti de luna aceasta
Ora de iarnă 2024. Când ar putea renunţa România la sistem, aşa cum au făcut-o alte state
Observatornews.ro
Ora de iarnă 2024. Când ar putea renunţa România la sistem, aşa cum au făcut-o alte state
Horoscop 26 octombrie 2024. Berbecii au energie cât cuprinde, dar vor avea nevoie și de înțelepciune pentru a o folosi în scopuri benefice
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2024. Berbecii au energie cât cuprinde, dar vor avea nevoie și de înțelepciune pentru a o folosi în scopuri benefice

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI