Lee, singurul candidat, a primit voturile a 1.416 membri ai unui comitet electoral pro-Beijing duminică dimineață, acordându-i majoritatea necesară pentru a-l numi următorul lider al Hong Kong-ului. Opt au votat împotriva sa.
Vorbind după desemnare, Lee a spus că este „misiunea sa istorică” să conducă un nou capitol pentru Hong Kong, promițând în același timp să unească orașul și să păstreze statutul internațional al Hong Kong-ului de centru financiar deschis și mai competitiv, care face legătura între China și restul lumii.
Securitatea a fost strictp în proximitatea locului unde se desfășura evenimentul, poliția împiedicând un grup mic de protestatari să se apropie.
Puțini dintre cei 7,4 milioane de locuitori ai orașului s-au încumetat să-și spună părerea despre modul în care a fost ales noul lider, în ciuda promisiunilor Chinei de a acorda într-o zi democrația deplină fostei colonii britanice, care a revenit la stăpânirea chineză în 1997.
„Credem că reprezentăm mulți oameni din Hong Kong în exprimarea opoziției față de aceste alegeri cu un singur candidat, în stil chinez”, a declarat Chan Po-ying, un protestatar al Ligii Social-Democraților, ridicând un banner care cere democrație totală.
Lee, un fost secretar pentru securitate la Hong Kong, a implementat cu forța regimul dur al Beijingului, în temeiul unei legi de securitate națională, care a fost folosită pentru a reprima militanții pro-democrație, inclusiv trusturi de presă.
„Salvarea suveranității țării noastre, a securității naționale și a intereselor de dezvoltare și protejarea Hong Kong-ului de amenințările interne și externe și asigurarea stabilității sale va continua să fie de o importanță capitală”, a declarat Lee reporterilor.
Lee a reiterat punctul de vedere al Beijingului potrivit căruia legea este necesară pentru a redobândi stabilitatea după protestele prelungite pro-democrație din 2019, ocolind întrebările privind o reconciliere cu pro-democrații din opoziție și cu cei care au fost încarcerați.