Cuprins:
Naționaliștii din Sofia acuză „antibulgărismul”
Cu ocazia conferinței de la Timișoara, Malkovich a vorbit despre incidentele violente care au avut loc la Sofia în cursul serii de 8 noiembrie 2024. Zeci de oameni s-au adunat în fața clădirii Teatrului Național din capitala Bulgariei unde era programată premiera spectacolului Soldatul de ciocolată (Arms and the Man), regizat de John Malkovich după o piesă de teatru publicată de George Bernard Shaw în 1898.
Comedia imaginată de Shaw este inspirată de o bătălie sârbo-bulgară care a avut loc la Slivnița (1885) și prezintă o poveste de dragoste petrecută pe fondul războiului. Criticii din Bulgaria acuză că Shaw îi portretizează pe soldaţii bulgari ca fiind laşi şi nevrednici, iar pe bulgarii obișnuiți drept oameni care fac baie o dată în viaţă şi nu citesc.
Protestatarii naționaliști au înconjurat clădirea teatrului din Sofia și i-au împiedicat pe spectatorii cu bilet să intre. Oamenii care plătiseră pentru acces susțin că au fost agresați fără ca Poliția să intervină.
Mulțimea a desfăşurat un banner pe care scria „Fără piese antibulgare la Teatrul Naţional” și au cerut expulzarea lui John Malkovich din Bulgaria. Protestatarii au aruncat cu saci cu gunoi, au scuipat şi l-au atacat fizic pe animatorul Teodor Uşev, nominalizat la Oscar, în timp ce încerca să intre în teatru.
Protests erupted in #Bulgaria after #JohnMalkovich's production of #ArmsAndTheMan sparked outrage over its portrayal of Bulgarians during the 1885 #SerboBulgarianWar. Nationalists disrupted the premiere, claiming the play depicted #Bulgarian soldiers as cowards. pic.twitter.com/nf0K8rnKKR
— Ivan Kircanski (@KircanskiIvan) November 9, 2024
Unii protestatari au încercat să pătrundă cu forţa în clădire, dar au fost respinşi de forţele de securitate, a relatat presa bulgară. În cele din urmă, piesa de teatru a fost jucată în fața unei săli aproape goale, accesul în interior fiind permis de forțele de ordine doar jurnaliștilor.
„Este doar o piesă amuzantă”
„Ar trebui să-i întrebați pe ei de ce au protestat. Înțelegerea mea, foarte vagă și probabil destul de inexactă a acestei situații, este că există un anumit segment al societății bulgare, și cred că unul destul de mic, care consideră că piesa Arms and the Man, o comedie ușoară, satirică despre idealizarea războiului, despre căutarea iubirii ideale, să spunem în câteva cuvinte, îi jignește pe bulgari”, a declarat John Malkovich, la Timișoara.
Actorul american a mai spus că nu a înțeles care a fost problema celor care au protestat din moment ce piesa jucată în Bulgaria conținea glume despre bulgari. „În mare parte este o comedie ușoară, fermecătoare și plăcută, care face unele glume despre bulgari. Așa că nu știu de ce ai plasa acțiunea în Bulgaria și ai aștepta glume despre Islanda sau Ecuador”, a mai spus John Malkovich, în conferința de la Teatrul Național din Timișoara.
Malkovich susține că parte din controversă a fost provocată de Uniunea Scriitorilor Bulgari, „faimoasă pentru că l-a dat afară pe scriitorul foarte talentat și dizident sovietic George Malkov”. „Este doar o piesă amuzantă jucată de actori și actrițe extrem de talentați, într-o producție minunată. Nu prea înțeleg care e problema”, a mai spus actorul, la Timișoara.
Trei spectacole susținute la Timișoara
Într-un segment diferit al discuției cu publicul, Malkovich a fost rugat de un student la actorie să-i dea un sfat de carieră: „Să te asiguri că poți suporta prezența în fața publicului, pentru că nu ar trebui să fie greu. Când pui ceva în zona publică și te aștepți la o viață plină de aplauze și aprecieri, greșești. Când scoți ceva în piața publică, trebuie să fii pregătit ca oamenii să-l respingă, să le displacă profund, să le displacă cu fiecare fibră a ființei lor. Se întâmplă asta. Și dacă ești inteligent, vei ști de obicei de ce. Pentru că nu a fost bun sau suficient de bun. Valul nu i-a prins. Asta aș spune. Nu știu dacă este un sfat, e mai mult un fapt”, a mai spus Malkovich, la Timișoara.
John Malkovici va juca pe scena Teatului Naționalui Timișoara joi, 14 noiembrie, și vineri, 15 noiembrie, cu piesa The Infamous Ramirez Hoffman, după un scenariu bazat pe capitolul final al cărții Literatura nazistă în Americi, a scriitorului Roberto Bolano. Primul spectacol are loc joi, la ora 18.00, iar cel de-al doilea de la ora 20.00. Spectacolul de vineri este programat de la 18.00.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Cenzurat • 13.11.2024, 22:03
De unde până unde naționalism? Sau asta e trendul și trebuie folosind cuvântul de un anumit număr de ori în diferite articole?
nobody • 13.11.2024, 20:28
„Este doar o piesă amuzantă”... sa te duci si sa faci misto de bulgari, chiar in tara lor, infatuare tipica a licuricilor ce vin ca in colonii prin zona. Spre deosebire de noi insa, bulgarii nu au ras ci si-au aratat direct nemultumirea!
Monseur • 14.11.2024, 07:58
nobody • 13.11.2024, 20:28
„Este doar o piesă amuzantă”... sa te duci si sa faci misto de bulgari, chiar in tara lor, infatuare tipica a licuricilor ce vin ca in colonii prin zona. Spre deosebire de noi insa, bulgarii nu au ras ci si-au aratat direct nemultumirea!
N-ai inteles ideea: piesa a fost scrisa in 1898. Pe atunci nu stiu cati bulgari faceau dus de trei ori pe zi si daca piesa s-a vrut amuzanta in viziunea lui GB Shaw, cu siguranta ca nu se referea la bulgarii de azi. E ca si cum l-ai lua la ture pe Malkovich pentru o piesa de Caragiale, care din nefericire este valabila si azi. Daca luam si alte aspecte din piesa, soldatii "lasi" bulgari poate ca n-au chef sa-si dea viata pentru unul gen Putler, care ar omora cateva milioane pentru a-si satisface ego-ul personal. Deci nu vad motivul de scandal pentru o piesa de teatru scrisa acum vreo 126 de ani. Dar unii inghit mai greu cultura, ca s-au nascut cu jocuri video si telefoane mobile, cum sa le dai Asimov?