Republicanul din Arizona a fost ales pentru prima oară în 1986 în parlament, ca fost pilot proaspăt pensionat al Marinei americane (US Navy), iar de atunci a fost reales în mod constant în forumul legislativ american, devenind unul dintre piloni în probleme de Apărării şi Politicii Externe.
Un apărător neînduplecat al bugetului Apărării, un susţinător înfocat al Războiului din Irak, el avea o viziune de „şoim” în politica străină și era un denunţător aprig al regimului lui Vladimir Putin, ceea ce a condus la introducerea sa în 2014 pe o listă cu americani sancţionaţi de Rusia. „Îmi imaginez că asta înseamnă să spun că vacanţa mea de primăvată în Siberia s-a anulat”, a reacționat el ironic la acest anunț.
Până la decesul său a fost președintele Comisiei Apărării din cadrul Senatului.
De la alegerile prezidențiale din 2018 şi presupusele atacuri cibernetice ruse, era mai puţin jovial, iar uneori nerăbdător în faţa întrebărilor repetate despre Donald Trump, cu care a avut mai multe conflicte. De altfel, în timpul campaniei electorale, Trump a pus în discuţie statutul de „erou” al lui John McCain, pentru că a fost „capturat”.
Cariera militară și captivitatea în Vietnam
Pe numele său complet John Sidney McCain III s-a născut pe 29 august 1936 în Zona Canal, Panama. Este fiul ofițerului de vas John S. McCain Jr. A absolvit Academia Navală din SUA în anul 1958, devenind astfel un pilot de diverse tipuri de avioane. În timpul războiului din Vietnam în 1967, avionul pilotat de el a fost doborât deasupra Hanoiului. El a rămas prizonier al regimului comunist până în 1973. În toți anii de prizonierat el a refuzat oferta de a lucra împreună cu vietnamezii împotriva americanilor în ciuda torturilor periodice efectuate de aceștia. Din cauza rănilor suferite în război, McCain a suferit de anumite inabilități fizice, iar urmele torturii se vedeau încă pe mâinile sale.
În 1981 a intrat în politică renunțând astfel la cariera sa de căpitan de navă. A fost ales în Camera Reprezentanților a SUA unde a câștigat două mandate, iar în 1986 a fost ales în Senatul Statelor Unite și apoi foarte ușor în anii 1992 1998 și 2004.
McCain a fost cunoscut în mass-media din SUA prin faptul că era individualist și susținea ideologii conservatoare. În anii 1980 a făcut o reformă de finanțare pentru campanie, fapt ce a dus la Actul McCain Feingold în 2002. Pe lângă acestea, mai este cunoscut și pentru restabilirea relațiilor dipolamtice cu Vietnamul.
Candidaturile la președinția Statelor Unite
În 1999 și-a anunțat intenția de a candida la președinția Statelor Unite și a intrat în cursa internă din Partidul republican împotriva lui George W. Bush. În primăvara anului 2000 și-a recunoscut înfrângerea în fața contracandidatului său, cel care a candidat la alegerile din toamnă și a câștigat alegerile prezidențiale pentru republicani.
McCain a început în anul 2001, intrând într-o serie de contracții cu administrația Bush pe o serie de probleme, printre care schimbările climatice și legislația privind armele. El a fost unul din cei doi republicani din Senat care au votat împotriva reducerilor fiscale ale lui Bush. Pe lângă diferențele cu Bush pe motive ideologice, a existat tot timpul un antagonism considerabil între cei doi care au rămas din campania din anul precedent.
În 2007, John McCain și-a anunțat din nou intenția de a candida la prezidențiale. A reușit să-i depășească în primare pe fostul guvernator al statului Massachusetts și pe Rudy Giuliani, primarul New York-ului. La începutul campaniei electorale dusă împotriva lui Barack Obama, el a anunțat că va candida alături de guvernatorul statului Alaska, Sarah Palin.
La alegerile prezidențiale de pe 4 noiembrie 2008, McCain a obținut voturile a 173 de colegii electoare, iar Obama 365. Mai mult, senatorului de Arizona, republicanii i-au reproșat pierderea voturilor în unele state cu tradiție. La votul popular, McCain a obținut 46% dintre voturi, iar Barack Obama 535.
John McCai a rămas în istoria Statelor Unite ca protagonistul unuia dintre cele mai fairplay momente din istoria campaniilor electorale. În timpul unui eveniment electoral din Minnesota, Gayle Quinnell, o susținătoare de 75 de ani a lui McCain a spus că nu are încredere în Obama pentru că „este arab”. McCain a răspuns în mod repetat femeii: „Nu doamnă. Este un om decent, un cetățean onorabil, cu care întâmplarea face să am dezacorduri cu privire la chestiuni fundamentale”. Răspunsul lui McCain a fost considerat unul dintre momentele cele mai importante ale campaniei și este văzut și după atâția ani, un simbol al decenței în politica americană
Problemele de sănătate
Pe parcursul campaniei electorale din 2008, starea de sănătate a senatorului a fost adusă de mai multe ori în discuție. Subiectul a fost ridicat în condițiile vârstei sale înaintate și a faptului că a fost tratat pentru un tip de cancer de piele denumit melanom. În 2000 a fost supus unei intervenții chirurgicale care i-a lăsat urme pe partea stângă a feței. Când și-a refăcut expertiza medicală înaintea alegerilor din 2008, rezultatele au arătat că nu mai avea cancer.
În 2017, însă, senatorul a descoperit tumoarea pe creier când a fost supus unei intervenții în vederea scoaterii unui cheag de sânge de deasupra ochiului stâng.
Cele două căsnicii
Pe plan personal el s-a căsătorit în iulie 1965 cu Carol Shepp, un model din Philadelphia. McCain a fost tată vitreg al fiilor acesteia pe care îi cheamă Douglas și Andrew. Mai târziu cei doi a avut o fiică numită Sidney.
În 1980, după mai mulți ani în care au trăit vieți separate, cei doi au divorțat, iar John s-a căsătorit cu Cindy Lou Hensley, o profesoară din Phoenix, Arizona, cu care avea o relație de un an deja.
Vineri, 24 august, familia lui John McCain a anunțat că senatorul american a întrerupt tratamentul pentru cancerul la creier. Decizia a fost luată întrucât boala a progresat foarte repede.
Citește și: Mașina de făcut bani Simona Halep. Liderul mondial a produs 8 milioane de dolari în opt luni!