- „În contextul pandemiei, e nevoie de acțiuni colective. E dificil când oamenii se poartă așa de individualist”, răspunde comediantul John Oliver pentru Libertatea.
- Gazda emisiunii Last Week Tonight, lansată în 2014, a vorbit despre problemele lumii americane, dar și despre politicile de peste ocean, în contextul pandemic.
- Ce a însemnat comedia în era lui Trump și ce provocări le-a ridicat fostul președinte american: „Trebuia să luăm o decizie când să ne băgăm în rahatul pe care-l crea și când nu”.
Cu puțin timp înainte de lansarea sezonului opt al emisiunii Last Week Tonight, de la postul de televiziune HBO, opt jurnaliști din toate colțurile lumii se adună în jurul unei mese rotunde pentru a sta de vorbă cu John Oliver despre cum arată lumea și despre rolul emisiunii sale în acest nou context. Masa rotundă este virtuală, desigur, așa cum sunt toate întâlnirile acum. Suntem patru femei și patru bărbați adunați de pe fusuri orare cum nu se poate mai diferite, din Noua Zeelandă până în România.
John Oliver, britanic și, de curând, cetățean american, a intrat în lumea televiziunii americane în 2006, când a devenit corespondent pentru emisiunea The Daily Show a postului Comedy Central, pe atunci prezentată de Jon Stewart. (În prezent, emisiunea îl are la pupitru pe Trevor Noah). În afară de emisiune, face spectacole de comedie (stand-up comedy) sau își împrumută vocea personajelor din filme de animație, cum e rolul ștrumfului Cochetul.
De câte ori un subiect e în vizorul emisiunii lui John Oliver, schimbările apar. Oamenii l-au numit „efectul John Oliver”. Când unii spun că face jurnalism de cea mai bună calitate, John Oliver insistă să-și definească emisiunea drept divertisment și informare.
În cele câteva minute de așteptare, alarma unei ambulanțe gonind pe străzile din Australia răsună în căștile tuturor. În el, recunoaștem un simbol care ne unește pe toți mai mult ca oricând: importanța medicilor care se luptă să salveze cât mai multe vieți, în orice colț de lume s-ar afla. În mijlocul crizei sanitare, ne adunăm puterile și ne concentrăm la ce avem de făcut fiecare.
În continuare, cu minime intervenții și cu păstrarea celorlalți reporteri în discuție, pentru a ilustra tipul de probleme similare care ne preocupă pe toți, din orice țară venim, redăm discuția cu John Oliver.
„Politica va influența mereu orice soluție găsești pentru situația dată”
Libertatea: Polarizarea pare că s-a răspândit în întreaga lume. De exemplu, când se vorbește despre un anumit subiect, e în termeni puternici pro sau contra, cu foarte puțin loc de mijloc. Din experiența ta, cum ar trebui să facem să-i determinăm pe oameni să se asculte și să pornească un dialog?
John Oliver: Bună întrebare. Nu știu care este răspunsul exact. Ce-am descoperit noi, prin documentarea pe care o facem pentru materialele noastre, este că uneori politica nu e cea mai bună prismă prin care să privești un subiect sau o problemă. Pentru că politica e mai ales binară, în special dacă trăiești într-o țară cu două partide politice mari. În toate există nuanțe de gri. Oricât de greu e, mai ales când pare că politica a infectat totul, uneori e de mare ajutor să privești o poveste îndeaproape și să încerci să incluzi toate nuanțele și abia la final să discuți despre politică. Pentru că politica va influența mereu orice soluție găsești pentru situația dată.
Dacă privești lucrurile doar dintr-o perspectivă politică, uneori nu mai ești în stare să vezi toate nuanțele de gri din poveste. Cel puțin din experiența noastră.
E interesant că pandemia a scos la lumină și situația asta. În contextul unei pandemii, care afectează toată planeta, e nevoie de acțiuni colective. Iar asta e foarte greu de făcut acum, când totul e așa de polarizat. Acțiunea colectivă e dificilă când oamenii se poartă așa de individualist.
„Abia aștept să fac o emisiune fără Trump ca președinte al SUA”
Reporter din Australia: Cu noul sezon, revii într-un peisaj american diferit de cel pe care l-ai lăsat când s-a încheiat sezonul precedent, cu un nou președinte la Casa Albă. În ciuda tuturor defectelor lui, Donald Trump era, totuși, o mină de aur pentru comedie. Ce îți va lipsi în legătură cu el, dacă e ceva, din perspectivă creativă, a comediei sau oricare altă perspectivă?
John Oliver: Da, cred că aș pune sub semnul întrebării descrierea pe care i-ai făcut-o drept o mină de aur. Aș adăuga asta la defectele lui, sincer. Aș spune că a fost mai mult o canalizare decât o mină de aur.
Abia aștept să fac o emisiune fără el ca președinte al SUA. E genul de tip disperat după atenție mereu. Cred că asta a devenit dureros de evident pentru toată lumea. Cred că putea să atragă atenția asupra lui în contextul oricărui subiect. Putea să pară că el este problema în oricare situație sau problemă. Bineînțeles, știm că nu este adevărat. Dacă-l dăm pe el deoparte, rămân probleme instituționale mari.
Așa că sunt nerăbdător să lucrăm fără să ni se distragă atenția, acel tip de distragere care vine de la cineva care vrea să ia tot oxigenul dintr-o cameră, și, în schimb, să ne concentrăm la ceea ce cred că facem bine, ca emisiune. Să aducem în atenția publicului povești importante care nu prea au avut parte de atenție.
„Acțiunile lui Bolsonaro au efecte foarte mari nu doar în Brazilia, dar și în întreaga lume”
Reporter din Brazilia: Cât de multe ai învățat despre politica braziliană? De când președintele Bolsonaro a câștigat alegerile acum doi ani, a fost un subiect des în emisiunea ta. Veți mai vorbi despre politica braziliană și în noul sezon?
John Oliver: Din păcate, cred că da. Bolsonaro e un adevărat motiv de îngrijorare. Când urmăream alegerile în timp ce se desfășurau, a fost ca și cum ne uitam la un accident în relanti. A fost un subiect care se schimba foarte repede. Am început să filmăm, voiam să vorbim despre prima rundă a alegerilor braziliene. Voiam să informăm oamenii despre aceste alegeri înainte de a doua rundă. Cu jumătate de oră înainte să începem filmările, a devenit limpede că Bolsonaro va câștiga direct. Am avut toți o senzație neplăcută, mai ales pentru că multe țări treceau prin episoade similare în anul respectiv.
La fel ca Trump, și Bolsonaro a fost exact așa cum a anunțat că va fi. Deci, da, cred că vom reveni la subiectul acesta, pentru că acțiunile lui Bolsonaro au efecte foarte mari nu doar în Brazilia, dar în întreaga lume. Deci, da, vom reveni cu subiectul. Îmi pare rău.
„Scopul lui Trump e să fie subiectul despre care vorbește toată lumea”
Reporter din Danemarca: S-a vorbit mult despre cum mulți au trecut prin crize de identitate în timpul președinției Trump. Ai vorbit despre cât de greu a fost să faci comedie bună în perioada asta. Poți să ne explici cum te-ai luptat cu asta? Te-ai schimbat în timpul președinției Trump și care crezi că va fi provocarea în următoarea eră, cea a președinției Biden?
John Oliver: Provocarea cu Trump era că trebuia să luăm constant o decizie editorială, când să ne băgăm în rahatul pe care-l crea și când nu; de cele mai multe ori cel mai bine era să nu.
Cred că se aplică în mod special emisiunilor ca a noastră, în care lucrăm săptămâni întregi la un subiect. De cele mai multe ori, puteam să protejăm subiectul respectiv de Trump. Ne ocupam de el pe scurt, timp de câteva minute, la începutul emisiunii, apoi reveneam la subiectul mai mare pe care-l aveam planificat.
Ocazional, simțeam că e iresponsabil să nu lăsăm deoparte ce plănuiam pentru că ceea ce tocmai se întâmplase era lucrul despre care trebuia să vorbim neapărat. De exemplu, retragerea trupelor americane din nordul Siriei. Nu puteam să trecem pe lângă acest subiect. Am simțit că oamenii trebuie să știe că orice decizie luată în situația respectivă ar fi fost grea, dar el a reușit să o ia pe cea mai proastă. Apoi a mai fost reacția la cazul asasinării lui Jamal Khashoggi. Am simțit că nu aveam cum să vorbim despre altceva decât despre situația asta pe care tocmai a creat-o. Imediat după ce s-a întâmplat situația cu reacția lui Trump la asasinarea lui Khashoggi, era imposibil să apărem cu un subiect de tipul software de recunoaștere facială. Oamenii ar fi spus „Ce?! Acum, când arde Roma?!”. Sau poate că nu.
Asta a fost provocarea ridicată de Trump. Când îl lași să decidă subiectul despre care vorbește toată lumea? Pentru că scopul lui e să fie subiectul despre care vorbește toată lumea.
Cred că o altă provocare a fost cum să scrii comedie dintr-o sursă profundă de disperare, așa cum ni se întâmpla ocazional.
Provocarea de-acum înainte, sincer, se simte mai puțin ca o provocare și mai mult ca o oportunitate. Cred că nici cel mai optimist om nu poate să se aștepte că Biden va avea soluții de mărimea celor de care e nevoie pentru a înfrunta problemele cu care avem de-a face. Deci, da, aștept să pot ataca subiecte de tipul acesta, în schimb.
„Teama mea e că, odată ce virusul va dispărea, la fel se va întâmpla și cu atenția oamenilor”
Reporter din Canada: În lumina anilor recenți, te consideri un optimist? Ce-ți dă speranță pentru viitor?
John Oliver: Dacă e să am niște optimism, e unul destul de temperat. Optimistul din mine ar spune că virusul a scos la lumină anumite probleme sistemice pe care oamenii le-au ignorat multă vreme și le-a convenit să facă asta. Pesimistul sau, aș spune mai degrabă, realistul din mine crede că din punct de vedere istoric, societatea se pricepe foarte bine la a uita astfel de probleme cu prima ocazie care i se oferă. Cam așa stau.
Dacă virusul acesta ne-a dat ceva, dincolo de material de coșmaruri, e să ne pună fix înaintea ochilor o serie întreagă de probleme și să ne spună că nu putem să le mai ignorăm.
Teama mea e că, odată ce virusul va dispărea, la fel se va întâmpla și cu atenția oamenilor. Cred că este esențial să nu lăsăm să se întâmple asta.
„Să poți să privești în jur, în afară”
Reporter din Mexic: Masa aceasta rotundă ne demonstrează încă o dată că ai atenția îndreptată înspre întreaga lume, nu doar în SUA. Cred că toată lumea apreciază asta, nu se întâmplă prea des. De exemplu, ați făcut o analiză excelentă a alegerilor mexicane. Cum faci să fii la curent cu ce se întâmplă în toată lumea?
John Oliver: Cred că unul dintre lucrurile noastre preferate e să ne uităm și la ce se întâmplă peste oceane. Știi, în America, lucrurile pot deveni destul de insulare. Cu alegerile mexicane, a fost interesant pentru că am făcut un fel de audit în interiorul echipei noastre. Am întrebat, uite, alegerile sunt săptămâna viitoare, ce știi despre politica mexicană? Chiar și echipa noastră, sincer e puțin jenant, știa foarte puține lucruri. Mi s-a părut că e un pic o lipsă de responsabilitate, că nu e altceva mai important. Am simțit că vor fi niște alegeri foarte importante în Mexic și că oamenii din SUA ar trebui să aibă măcar niște minime cunoștințe despre ce se întâmplă.
Asta este una dintre bucuriile emisiunii: să poți să privești în jur, în afară. A fost mult mai greu să facem asta în ultimul an. Nu doar din cauza alegerilor și nu doar din cauza pandemiei, ci din cauza felului în care toate astea erau gestionate în SUA, plus protestele din timpul verii. A fost greu să găsim niște momente când putem să spunem cu simțul răspunderii că, da, trecem prin niște situații de căcat în SUA, dar trebuie să vorbim despre subiectul ăsta.
De exemplu, în sezonul trecut, am vorbit despre uigurii din China. A fost ca și cum am spus că, da, știm că ni se întâmplă multe, dar uitați încă un lucru care ar trebui să ne îngrijoreze și la care să fim atenți. Am profitat de momentele astea, când am putut. Sper că în anul următor, să fie mai multe astfel de ocazii.
„Noua Zeelandă e un fel de canar din mină”
Reporter din Noua Zeelandă: O să mă inspir și eu de la colegii mei, care te-au întrebat despre țările lor, și o să te întreb, în numele Noii Zeelande, ți-a fost dor de noi?
John Oliver: Sigur că da. Ce mi-a lipsit e că, în cele mai bune vremuri, privesc înspre Noua Zeelandă pentru a fi distrat, pentru excentricitățile personajelor de acolo. Nu-mi doresc, însă, ca Noua Zeelandă să fie raza de speranță la care privește întreaga lume. În sensul ăsta, e un fel de canar din mină. Acum, când Jacinda (n.r. Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande) oferă, practic întregii lumi, o lecție foarte bună pentru toți ceilalți lideri mondiali despre cum ar trebui să gestioneze cu un minimum de responsabilitate și empatie situația grea în care suntem. E păcat. Abia aștept ca Noua Zeelandă să revină la ceea ce face cel mai bine din punctul meu de vedere, adică să ne ofere acele episoade excentrice care să ne distreze și să facă ziua să treacă mai ușor.
Am un prieten care e în Noua Zeelandă chiar acum. Face stand-up comedy acolo. Numai ideea de a face spectacole de comedie cu public mă derutează foarte tare. Parcă e dintr-o altă lume. Deci, da, cred că e bine acolo. Aici nu-i deloc bine.
„Le-am oferit oamenilor desertul”
Reporter din Portugalia: Emisiunea ta are misiunea de a informa, dar și de a distra. Cât de mult te implici în proiectele astea, cum a fost cel cu tabloul cu șoareci, al lui Brian Swords?
John Oliver: Acolo e vorba de muncă de echipă. Tim Carvell și cu mine, noi producem emisiunea. Obișnuiam să lucrăm împreună la The Daily Show. Totul a pornit de la un link pe care l-am primit de la un prieten care voia să ne arate știrea asta locală de la o licitație. Ne-am dat seama instant că vom face ceva cu subiectul.
Adevărul e că a apărut într-un moment foarte interesant. Era chiar la începutul carantinei. Sincer, momentele astea cu tâmpenii mari, pline de bucurie, pe care le gândim uneori sunt preferatele mele. Atunci, când numărul deceselor tot urca, mă întrebam dacă o să mai putem face lucruri de genul ăsta. Cum justifici? Ne-am gândit că oricum în perioada asta ne uitam toți foarte mult la televizor, poate că epuizezi toate lucrurile la care să te uiți. Așa că hai să ne uităm împreună la asta. Apoi finalul. Nu mai țin minte a cui a fost ideea, dar a fost clar că dacă putem da de acest tablou și putem să ne folosim de el ca de un pretext pentru a dona banii de producție ai HBO către băncile de alimente din întreaga lume, atunci merită. În acea emisiune, am vorbit mai întâi despre coronavirus și cum autoritățile americane nu fac o treabă bună. Un subiect sumbru. Apoi le-am oferit oamenilor desertul. Ca și cum mai întâi trebuie să mănânce cina de care au nevoie și apoi e momentul pentru înghețată.
John Oliver’s search for rat erotica has ended pic.twitter.com/hA98mumAOn
— Kilo Rat🐀 (@kilorat) April 13, 2020
Noul sezon al emisiunii Last Week Tonight este disponibil în România prin HBOGo.ro în fiecare zi de luni, începând cu 15 februarie 2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro