„Aştept cu nerăbdare ca John să fie prima persoană care a activat vreodată în cele mai înalte două poziţii ale comunităţii noastre de informaţii. El va fi un luptător neînfricat pentru drepturile constituţionale ale tuturor americanilor, asigurând în acelaşi timp cele mai înalte niveluri de securitate naţională şi PACE PRIN FORŢĂ”, a declarat Trump, citat într-un comunicat.
John Ratcliffe (59 de ani), un aliat apropiat al lui Trump, a fost director al serviciilor naţionale de informaţii la sfârşitul primului său mandat, din 26 mai 2020 până la 21 ianuarie 2021.
Fost congresman şi procuror federal pentru Texas, el nu a primit niciun vot din partea democraţilor din Senat în timpul confirmării sale, care l-au acuzat de lipsă de experiență și partizanat.
În calitatea de șef al DNI, Ratcliffe a fost acuzat de democraţi şi de foşti oficiali ai serviciilor de informaţii că a declasificat informaţii pentru a fi utilizate de Trump şi de aliaţii săi republicani pentru a-şi ataca adversarii politici, inclusiv pe Joe Biden, pe atunci rivalul lui Trump la preşedinţie. Biroul lui Ratcliffe a negat această acuzație.
Instituţii media, inclusiv Reuters, au relatat, de asemenea, preocupări legate de faptul că Ratcliffe şi-a exagerat experienţa în combaterea terorismului ca procuror federal în Texas. El a susținut anterior că a contribuit, pe vremea când era procuror în Texas, la arestarea a „300 de imigranți ilegali într-o singură zi”.
The Washington Post a descoperit că în acea zi au fost arestați 45 de „imigranți ilegali”, printre care se aflau și doi cetățeni americani, iar unii oficiali din domeniul combaterii imigrației ilegale au contestat „rolul central” al lui Ratcliffe.
În timpul audierii pentru postul de director DNI, în mai 2020, Ratcliffe a promis că va oferi „informaţii obiective şi la timp”. El a mai spus că va monitoriza îndeaproape alte probleme precum armata iraniană, programul nuclear nord-coreean şi ingerinţa străină în alegerile din SUA. Cu toate acestea, înainte de alegerile prezidențiale din 2020, Ratcliffe a fost acuzat de fostul director al CIA John Brennan că a declasificat în mod selectiv anumite documente legate de amestecul rus din alegerile din 2016 pentru a „promova interesele politice ale lui Donald Trump”.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!