Informația apare după ce Statele Unite au cerut marți suspendarea vaccinării cu serul produs de Johnson & Johnson, după ce șase persoane cu vârste între 18 și 48 de ani vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge la două săptămâni după injecție.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că anchetează aceste cazuri, iar săptămâna viitoare va publica o recomandare. După acel anunţ, afirmă jurnaliştii de la WSJ, compania Johnson & Johnson a început să îi contacteze pe ceilalţi producători de vaccinuri anti-COVID-19.
AstraZeneca, compania anglo-suedeză, zdruncinată și ea de mai multe săptămâni după apariția mai multor cazuri de tromboze, a acceptat invitaţia.
În schimb, companiile americane Pfizer şi Moderna au refuzat-o, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure.
Pe lângă asta, Pfizer şi Moderna consideră că nu este nevoie să dubleze eforturile depuse de agenţiile federale americane care analizează deja cazurile de cheaguri sangvine şi investighează cauzele lor, potrivit articolului publicat în The Wall Street Journal.
Mai mult, cele două companii au precizat că astfel de efecte adverse rare nu au fost raportate în rândul persoanelor care au fost imunizate cu Pfizer şi Moderna.
Johnson & Johnson este al patrulea ser aprobat în Uniunea Europeană, iar datele preliminare arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice.
În România, primele doze au sosit miercuri în țară, dar restul livrărilor au fost deja suspendate de companie în Uniunea Europeană. Oficialii români au spus că dozele sosite nu vor fi încă administrate. „Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a spus, marți, preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.