Cuprins:
Ouăle roșii sunt nelipsite de la masa tradițională de Paște. Tradiția spune că, în ziua de Paște, ouăle se ciocnesc și se oferă salutul religios creştin: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”.
Când se vopsesc ouăle de Paște
Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.
Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.
Ouăle se vopsesc și de Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Înviere. Este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.
Vezi și: Cât timp se fierb ouăle?
Cum se vopsesc ouăle
De obicei fiecare vopsea are instrucțiunile pe ambalaj. Ca sfaturi generale trebuie să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea și a o fixa. După ce se prepară vopseaua, se adaugă ouăle pe rând și se lasă 3-4 minute în vopsea. Se scot cu atenție și se așază pe o hârtie absorbantă. Pentru a obține un luciu perfect, la sfârșit se ung ouăle cu puțin ulei sau o bucată de slănină.
Foarte important! Înainte de a pune ouăle la vopsit, e bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase, pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine de coaja lor. Spală-le și clătește-le cu atenție astfel încât să nu rămână urme de detergent pe suprafața lor. Apoi, şterge-le cu un prosop curat (poate fi şi de hârtie).
Tehnici naturale de vopsit ouăle
Dacă nu vrei să folosești vopsea din comerț, poți să încerci metodele folosite de bunicile noastre și să vopsești ouăle cu ce găsești prin bucătărie, cum ar fi cojile de la ceapă, sfeclă, afine sau varză roșie.
Ouă vopsite cu ceapă roșie
- 10 ouă
- cojile de la 4 cepe roşii mari,
- o lingură de oţet,
- o lingură de sare
Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare, pentru că se pătează de la vopsea. Apoi se adaugă sarea şi oţetul, care ajută la fixarea culorii, apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă- le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.
Ouă vospite cu ceapă galbenă
- 10 ouă
- cojile de la 5 cepe mari,
- 2 linguri de oţet,
- o jumătate linguriţă de sare
Într-un vas cu doi litri de apă, se pun cojile de ceapă, oțetul și sarea împreună cu ouăle, la foc mic ca să nu crape, timp de 15 minute. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.
Ouă de Paște vopsite cu varză roșie
- 10 ouă
- varză roșie
- 3 linguri de oțet
Fierbe o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundă ouăle fierte în zeamă, când nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă, şi lasă- le până obţii culoarea dorită, le poţi lăsa şi peste noapte. Ouăle vor avea culoarea albastru.
Ouă roșii cu sfeclă
- 10 Ouă
- Oțet
- Apă
- Ulei
- Sfeclă
Ouăle se lasă mai întâi la temperatura camerei, ca să nu crape la fierbere. Le speli ușor cu un burete de bucătărie și detergent de vase. Apoi, le pui la fiert în apă rece. Ouăle se fierb 7 minute din momentul în care apa a început să fiarbă. Când timpul s-a scurs, pui sfecla și reduci focul la minim. Fierbi ouăle cu sfeclă cam jumătate de oră la foc mic. Oprești focul după 30 de minute și lași ouăle în apă. Le poți lăsa peste noapte, ca să își tragă mai bine culoarea. Apoi, le ungi cu ulei cu un șervețel.
Ouă vopsite cu afine
- 500 grame de afine
- 2 linguri de oțet
Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire naturală pentru obținerea unor ouă într-o nuanță intensă de mov. Se lasă la fiert, timp de 30 de minute o jumătate de pungă de afine congelate cu patru căni de apă și oțet, pitrivit unica.ro. Apoi se ia de pe foc și se introduc ouăle, care sunt lăsate în apa colorată timp de câteva minute până ating nuanța dorită.
- Citește câteva metode naturale prin care poți să vopsești ouă
De ce se vopsesc ouă de Paște
Obiceiul vopsirii ouălor a apărut cu 2.000 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, se spune că ouăle erau oferite-n dar și erau considerate simbolul echilibrului, creației, fecundității, simbol al vieții și al reînnoirii naturii.
Acest obicei s-a transmis mai târziu creștinilor, iar astăzi este practicat în țări din Europa și Asia. Există mai multe legende vechi care explică de ce de sărbătoarea Paștelui este indicat să avem ouă roșii pe masă, alături de alte preparate tradiționale precum pască, friptură de miel, borș, cozonac.
Una dintre legende spune că, atunci când Iisus era chinuit pe cruce, mama Lui a plecat spre Pilat cu un coș de ouă, gândindu-se că acest gest îi va îndupleca pe cei ce îl chinuie pe fiul său. La un moment dat, Maica Domnului a obosit și s-a așezat la umbra unui copac să se odihnească, iar atunci când s-a ridicat, a observat că toate ouăle din coș se înroșiseră. Moment în care și-a dat seama că Iisus Hristos murise deja.
O altă legendă spune că însăși Maica Domnului ar fi pus un coș cu ouă sub crucea pe care fiul ei era răstignit. Ouăle pe care voia să le ofere soldaților pentru a-i îndupleca să aibă milă de fiul ei. Sângele Mântuitorului, simbol al vieții, care a curs peste ouăle din coș, le-a înroșit.
În Bucovina, ouăle de Paşte sunt numite cu un termen generic “merişoare”
În Bucovina, la început, ouăle erau colorate numai în roşu, pentru ca mai târziu să se răspândească şi practica vopsirii în galben, în verde, în albastru şi în negru. În trecut, culorile se obţineau numai din plante ce erau puse la macerat în Duminica Floriilor.
Tradiții și obiceiuri respectate în Săptămâna Patimilor
Foc pentru morţi în Joia Mare
Această zi este considerată şi apărătoare a morţilor, care vin în fiecare an, în Joia Mare, la vechile lor locuinţe. Bătrânii spun că spiritul morţilor stă până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Pentru că, de obicei, în această zi e răcoare dimineaţa, în Maramureş, oamenii fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii, veniţi în vizită, să se poată încălzi. În alte regiuni din ţară se împart la biserică colivă şi colaci, pentru pomenirea celor decedaţi.
La biserică se oficiază Deniile
În Joia Mare se prăznuieşte Denia celor 12 evanghelii. Aceasta este singura zi din Săptămâna Patimilor în care se oficiază Sfânta Liturghie de dimineaţă şi de aceea este foarte bine să vă împărtăşiţi după slujbă.
Denia începe după-amiază, când se merge la biserică cu flori sau cu coroane din flori. Înainte de citirea celor 12 evanghelii, se scoate crucea din altar şi se aşază în mijlocul bisericii.
Tradiție de Paște – Măritarea urzicilor
O altă tradiţie de Paște este “nunta sau măritarea urzicilor”, ceea ce înseamnă înflorirea acestora. Obiceiul marchează sfârşitul sezonului de urzici. Din Joia Mare, această plantă devine rea la gust şi nu se mai mănâncă.
În Joia Mare nu se doarme
Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimariţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.
Superstiţii în Joia Mare
- Ouăle roşii se îngroapă la marginea moşiilor ca să nu bată piatra anul acela.
- Nu se spală haine în această zi, pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morţilor lături din spălături în loc de pomană.
- În amintirea morţilor, se varsă vin pe morminte şi se aprind lumânări.
- Se serveşte o singură masă pe zi, cu prune şi vin.
- Se spune că nu e bine să dormi în această zi pentru a nu fi leneş tot anul.
- Cusutul şi torsul trebuie făcute până în Joia Mare. Femeile care vor încălca această regulă vor fi pedepsite de Joimăriţa, nume derivat din Joia Mare. Acest personaj fabulos e reprezentat în cultura populară ca o vrăjitoare ce poartă cu ea un vătrai.
- Potrivit unei superstiții, fetele obișnuiesc ca, în timpul slujbei din Joia Mare, să facă pe o sfoară câte un nod după fiecare evanghelie, pentru ca apoi să își pună sfoara sub pernă ca să-și viseze alesul.
Pentru că știi când se vopsesc ouăle de Paște, mai ai puțin timp la dispoziție pentru a pregăti cele mai frumoase ouă pentru sărbători.