Ion-Nelu Gioroiu, cunoscut la Nisa ca Jojo, a devenit erou în luna octombrie când și-a donat toate economiile, 150 de euro în monede mici, oamenilor afectați de furtuna Alex.
Jojo a vândut o revistă editată de asociația Solidarity 06 în folosul celor fără adăpost și a pus deoparte banii, dar n-a stat pe gânduri când a văzut în ce necaz sunt victimele inundațiilor din Alpes-Maritimes.
„M-a sunat spunându-mi că vrea să doneze 150 de euro pentru victime. Mi-a spus că a reușit să pună bani deoparte și că vrea să ajute familiile care au pierdut totul, pentru că știe ce simți când rămâi fără nimic. A scos două pungi cu monede mici și a insistat să le luăm”, a povestit acum două luni Tania, reprezentanta asociației Solidarity 06, pe Facebook.
Când am venit să-l văd, am încercat să înțeleg, știu că nu are bani și de aceea vinde revistele, dar a insistat.
Tania Teressa, reprezentanta Solidarity 06
I s-a promis un loc de muncă stabil, l-a primit
Jojo a trecut 4 ani neobservat la Nisa. Dormea pe unde apuca și puținele lucruri pe care le avea era depozitate în parcarea subterană de lângă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Nisa. Ziua vindea reviste sau făcea mici comisioane și accepta orice sumă pe care o primea. Gestul său de a-și dona toate economiile i-au adus însă, deodată, notorietatea.
I s-a promis atunci un loc de muncă stabil și o locuință. Și dacă a primit cheile unui apartament social la scurtă vreme după ce a făcut donația, prin intermediul unei fundații caritabile, luni, 30 noiembrie, a venit rândul ca autoritățile care i-au promis un loc de muncă să se țină de cuvânt.
Jojo a semnat contractul de angajare în biroul primarului metropolei Nice-Cote d’Azur, Christian Estrosi. El va lucra în serviciul de curățenie al orașului. „Bine ați venit în Metropolă”, i-a spus cu căldură primarul, salutându-l, pumn contra pumn. Iar românul nu s-a putut abține și a plâns atunci când a primit uniforma angajaților primăriei.
A recunoscut că e pentru prima oară în ultimii 21 de ani când are un acoperiș deasupra capului și un venit stabil. Născut la Craiova și abandonat într-un orfelinat, Jojo a povestit că imediat după Revoluție a lucrat fără vreun document în Italia, a dormit pe unde a apucat, iar în 2017 a venit la Nisa. A locuit doar în parcarea subterană de lângă Muzeul de Artă Contemporană, dar acum viața lui s-a schimbat.
În afară de faptul că are serviciu și casă, Jojo a fost ajutat și să se înscrie la cursuri de limba franceză.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro