Cei 12 membri ai trupei nu se rezumă însă doar la jonglerii cu foc, ci îşi creează poveşti cu scenarii şi coregrafii proprii. Braşovenii de la Hypnosis, cărora li s-au alăturat şi doi bucureşteni, şi-au făcut un palmares cu mai multe spectacole cu diferite teme, unde ţinutele şi recuzita diferă în funcţie de poveste. De exemplu, la „Vampiria” în recuzită sunt incluse şi cinci sicrie, iar la tema „Industrial” aduc în show butoaie de motorină din care taie cu flexul…
Unul dintre cei mai vechi membri ai trupei este Remus Curte (36 de ani), care îmbină meseria de zi cu zi, cea de web-desinger, cu pasiunea pentru jongleriile cu foc. Nu se dă în lături de la cascadorii periculoase pentru ca totul să fie cât mai fabulos. În spectacole, Remus îşi autoincendiază hainele şi „scuipă foc”, fără să se ardă, spune el.
„Ideea de a-mi da foc la haine în timpul spectacolului mi-a venit după ce am făcut o cascadorie pentru o prietenă, studentă la Regie, care a făcut un documentar despre eroul martir braşovean Liviu Babeş care s-a autoincendiat pe pârtia Bradul. Ea m-a întrebat dacă pot să cobor în flăcări, pe schiuri. Şi atunci mi-a încolţit ideea că dacă am putut să fac asta în deplină siguranţă, pot să îmi fac un costum căruia să îi dau foc şi în timpul showului”, a explicat Remus.
El spune că haina o reconstruiește de fiecare dată, construind scheletul costumului şi înlocuind apoi doar partea de prosop, de pe braţe, care arde în timpul spectacolului. Susține că nu s-a ars grav niciodată. „Se mai întâmplă chestii minore, dar nu cine știe ce”.
Povestește că au fost nevoiți să învețe totul singuri sau din tutoriale de pe YouTube, întrucât nu prea aveau cui cere sfaturi, în conidțiile în care în 2007, când au început ei, erau puţine trupe de acest gen în ţară.
„Totul a început la festivalurile medievale, unde, pentru spectacole de seară, am început să introducem jonglerii cu foc. A început ca un hobby, dar pe măsură ce ne-am maturizat ca trupă, acum facem totul la un nivel profesionist”, a precizat Remus.
Își iau mereu măsuri de siguranță
El susţine că spectacolul lor nu este periculos, pentru că îşi iau mereu măsuri de siguranţă şi la orice reprezentaţie au alături de ei şi persoane desemnate să intervină în caz de nevoie.
„Avem cu noi extinctoare şi prosoape ude pentru a ne stinge propriul echipament. Dar ne luăm măsuri foarte clare de siguranţă, avem grijă să delimităm scena şi să nu existe pericol nici pentru noi şi nici pentru public. Avem un staff tehnic cu noi, care ştie exact ce trebuie să facă şi cum să intervină”, a mai spus el.
Şi ceilalţi membri ai trupei vin din medii diferite – IT, vânzări, protecţia mediului, turism, inginerie, iar alţii sunt studenţi. Pe toţi însă îi uneşte pasiunea pentru spectacolele pirotehnice.
Flavia, care este trainer în protecţia mediului, a intrat în trupa Hypnosis în urmă cu trei ani, după ce l-a cunoscut pe Remus la un festival medieval.
„Nu e greu, dar necesită multă practică înainte, pentru că altfel e destul de periculos. În spectacole folosim parafină şi ulei lampant. Parafina nu arde cu flacără puternică şi dacă îţi ajunge pe haine, poţi să o îndepărtezi uşor fără să te arzi”, a spus ea.
Gabriela, care este studentă la Silvicultură, a intrat în trupă în urmă cu un an şi de atunci e pasionată de jongleriile cu foc.
„O cunoşteam pe Flavia şi am văzut că exersa fără foc şi am încercat şi eu. Dar după ce mi-am făcut vreo cinci vânătăi pentru o singură mişcare, mi-am dat seama că nu este chiar atât de simplu. Dar mi-a plăcut şi mi-am dorit mult să fac parte din trupă”, ne-a spus tânăra.
Citește și:
VIDEO/ Centenar Solidar: Piele și os și dragoste de mamă. Șerbana, Doinița și Aurel, o familie unită de suferințe