Mesajul transmis din partea Comisiei Europene (CE) îl felicită pe Ponta, liderul Uniunii Social-Liberale (USL) pentru victorie. USL este o coaliţie alcătuită din Partidul Social-Democrat (PSD, afiliat Partidului Socialiştilor Europeni) condus de Ponta şi Partidul Naţional Liberal (PNL, afiliat Grupului ALDE) condus de Crin Antonescu.
La 9 decembrie, USL a obţinut o victorie largă atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, cu 273 de mandate din 412 în Camera inferioară. Aliaţii lui Băsescu, din cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD, afiliată Partidului Popular European din care face parte şi Barroso) au obţinut un scor net inferior, clasându-se pe poziţia a doua, cu 56 de mandate în Camera inferioară, pierzând aproape jumătate din mandatele obţinute în 2008.
Constituţia României oferă preşedintelui puterea de a desemna premierul şi nu este sigur că Băsescu va opta pentru inamicul său politic Ponta, notează portalul, adăugând că în vară cei doi au fost implicaţi într-o confruntare dură, iar Băsescu a anunţat că nu îl va nominaliza ca premier.
Însă viitorul lui Băsescu ca şef de stat pare, de asemenea, nesigur, scrie portalul, precizând că mandatul său se încheie în noiembrie 2014, dar că este de aşteptat ca USL să încerce să repete un efort de destituire a preşedintelui şi subliniind că o încercare, în iulie, a eşuat în urma unui referendum.
În mesajul său, Barroso afirmă că abia aşteaptă să coopereze cu amândoi. „Poporul român a ales în mod democratic. Preşedintele Barroso abia aşteaptă să coopereze cu premierul Ponta şi preşedintele Băsescu, în următorii ani, pentru a promova reforme necesare în România şi în interesul Europei”, se arată în mesaj.
 
Mesajul, atent formulat, îndeamnă ambele părţi la reţinere. În contextul în care Ponta apare ca învingător clar în alegeri, se pare că CE vrea ca Băsescu să respecte rezultatul alegerilor şi să îl nominalizeze ca premier. Însă Bruxelles-ul a transmis totodată USL că aşteaptă să coopereze cu Băsescu în „anii următori”.
Relaţiile României cu Uniunea Europeană (UE) au fost tensionate în urma crizei politice din vară.
CE urmează să prezinte un raport de montorizare asupra situaţiei reformelor judiciare din România în săptămânile următoare, scrie portalul, precizând că ultimul raport, publicat la 18 iulie, sugerează că în cazul în care ordinea constituţională nu este respectată, dreptul de vot al României la nivelul UE în cadrul Consiliului de Miniştri poate fi suspendat.
Totodată, EurActiv citează surse din cadrul CE care afirmă că aceasta va trimite o misiune la Bucureşti înainte de sfârşitul anului. După ce misiunea îi prezintă raportul lui Barroso, următorul raport este aşteptat la începutul anului, scrie portalul.
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, a declarat, de asemenea, recent, că Washingtonul aşteaptă ca „aliatul său strategic” român să respecte statul de drept şi angajamentele cu FMI, pentru a evita o „repetare” a crizei politice din vară.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News