Pace, dar nu în condițiile lui Putin

Într-un interviu acordat pentru 20 Minutos, Josep Borrell se pronunță pentru pace, dar nu în condițiile dorite de liderul rus Vladimir Putin.

„Dacă încetăm să sprijinim Ucraina, războiul se încheie în 15 zile și Putin își atinge obiectivele. Dar vrem asta (victoria lui Putin – n.r.) pentru ucraineni și pentru siguranța noastră?”, spune Borrell.

Potrivit șefului diplomației europene, toată lumea vrea pace, mai ales ucrainenii, dar nu trebuie să cădem în capcana lui Putin. El spune că orice acord de pace trebuie să includă păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Ucraina nu discută formula „NATO în schimbul teritoriilor”

Această declarație vine în timp ce în timp ce Financial Times susține, pe surse, că există o discuție privind soluționarea războiului din Ucraina pe „modelul german”. Totuși, o sursă din Administrația Prezidențială de la Kiev neagă faptul că Ucraina discută formula „NATO în schimbul teritoriilor”.

„Este o prostie. Nu există o astfel de conversație. Nimeni din Occident nu a oferit oficial și explicit Ucrainei garanții de securitate care să împiedice cu siguranță extinderea sau repetarea războiului. În al doilea rând, nu facem comerț cu suveranitatea și teritoriile”, a spus această sursă, citată sub rezerva anonimatului.

Putin a renunțat aproape complet la negocieri

La rândul său, Vladimir Putin a renunțat aproape complet la ideea discuțiilor de pace cu Ucraina, după incursiunea din regiunea Kursk, considerată o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus. „Kremlinul a ajuns la concluzia corespunzătoare că va distruge statalitatea ucraineană”, scrie Poiasnitelnaia Zapiska, care citează surse apropiate Kremlinului.

Urmărește-ne pe Google News