„Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tăiem cordonul ombilical care leagă economia noastră de cea rusă şi să întrerupem fluxul care le permite să acumuleze rezerve cu care să-şi finanţeze războiul”, a declarat șeful diplomaţiei europene, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema invaziei ruse.
Potrivit lui Borrell, „putem face acest lucru la nivel macro”, aşa cum a făcut marţi Comisia Europeană, care a prezentat un plan de a reduce importurile de gaz rusesc cu două treimi în acest an, dar şi la nivel micro.
Cer totodată ca toată lumea să facă un efort individual pentru a reduce consumul de gaz, la fel cum reducem consumul de apă atunci când este secetă şi la fel ca atunci când ne punem o mască pentru a combate un virus.
Josep Borrell:
Borrell consideră că „ceea ce am făcut împotriva COVID trebuie să facem acum în favoarea Ucrainei”.
„Trebuie să aibă loc o mobilizare a spiritelor, a activităţilor, a atitudinilor individuale, într-un angajament colectiv pentru a face faţă unei sarcini care este fără îndoială istorică”, a mai spus șeful diplomației europene.
Comisia Europeană a publicat marți un plan intitulat REPowerEU de a reduce importurile de gaz rusesc cu două treimi în acest an și de a pune capăt dependenței sale de aprovizionarea cu combustibil din Rusia „cu mult înainte de 2030”.
Comisia a solicitat statelor membre UE să-și sporească eficiența energetică, să diversifice imediat aprovizionarea cu gaze naturale și să accelereze tranziția la sursele regenerabile, măsuri deja planificate în cadrul politicii „green deal”.
Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 27% din petrolul pe care UE îl importă în fiecare an, potrivit CNN.
Între timp, Marea Britanie și SUA au anunțat interzicerea interzicerea importurilor de petrol rusesc.