„Trump, în felul său şi cu stilul său special, a emis un avertisment către europeni care, în contextul războiului din Ucraina, s-a dovedit corect. Adică, noi europenii ne-am neglijat securitatea, în special capacităţile noastre de apărare”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Borrell, care a discutat cu EFE în contextul summitului aniversar al NATO de la Washington, a amintit că, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991, cheltuielile militare au încetat să mai fie o prioritate în Europa şi, ulterior, această situaţie s-a agravat odată cu criza euro din 2009 până în 2016, întrucât „din punct de vedere politic era mai uşor să fie reduse arsenalele în loc să fie tăiate pensiile”.

Cu toate acestea, atitudinea din ce în ce mai agresivă a Rusiei, inclusiv anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în martie 2014, i-a determinat pe membrii NATO să se angajeze la o creştere a cheltuielilor militare. Alianţa estimează că 23 de state membre vor depăşi sau vor îndeplini în acest an obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare.

„Trump ne-a avertizat cu brutalitate, dar a avut dreptate: Europa trebuie să garanteze o capacitate defensivă mai mare”, a insistat Borrell.

În interviul acordat EFE, șeful diplomației europene a mai atras atenţia că există un „disconfort profund” în UE din cauza recentelor călătorii efectuate de premierul ungar Viktor Orban în Rusia şi China sub pretextul unei „misiuni de pace”.

Potrivit lui Borrell, aceste vizite au generat „o confuzie nefericită”, deoarece Orban a încercat să imprime deplasărilor sale un aer oficial utilizând, de exemplu, sigla ţării sale în calitate de preşedinte al Consiliului UE, în ciuda pofida faptului că blocul comunitar a insistat că premierul ungar nu are competenţă sau autoritate să negocieze în numele său.

Borrell şi-a exprimat dorinţa ca miniştrii de externe ai statelor membre UE să abordeze această problemă la următorul Consiliu, programat pentru 22 iulie.

Borrell nu a vrut să anticipeze ce măsuri ar putea fi luate la acest Consiliu, pe care el însuşi îl va prezida în calitate de şef al diplomaţiei europene, dar a subliniat că acţiunile lui Orban nu sunt în conformitate cu Tratatul Uniunii.

Urmărește-ne pe Google News