UPDATE: Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte în exercițiu, le-a cerut diplomaților străini să nu părăsească țara, după ce mai multe state l-au recunoscut drept noul lider al Venezuelei. Totodată, senatorul american Marco Rubio a afirmat că ordinul lui Maduro nu ar trebui să fie respectat, deoarece acesta nu mai este președintele legitim al țării, relatează CNN.

În acest timp, în capitala Caracas au izbucnit ciocniri între forțele de ordine și susținători ai opoziției la Caracas.


Situația a devenit tensionată în Venezuela, după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a autoproclamat „președintele” Venezuelei.

„Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido de la tribună.

Juan Guaido s-au autoproclamat „preşedintele în exerciţiu” al Venezuelei, în fața unei mulțimi entuziaste

Donald Trump a reacționat imediat și a anunțat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei.

„Poporul venezuelean a suferit prea mult timp din cauza regimului ilegitim condus de Maduro”, a scris președintele american pe Twitter.

Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay, notează BBC News.

În replică, Maduro a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, precum și expulzarea diplomaților americani care se află pe teritoriul țării, oferindu-le un termen de 72 de ore pentru a părăsi Venezuela.

Mai mult,  el a cerut armatei să mențină ordinea și pacea, iar forțele de securitate au intervenit violent în mai multe zone din Caracas, unde s-au înregistrat cel puțin patru morți.

Nicolas Maduro a ajuns la putere în 2013, după moartea lui Hugo Chavez. Acesta și-a început cel de-al doilea mandat pe 10 ianuarie, în urma unui scrutin contestat de opoziție și comunitatea internațională.

Una dintre ţările cele mai bogate în petrol din lume, Venezuela se confruntă de câțiva ani cu cea mai gravă criză din istoria sa recentă – care se traduce prin penurii alimentare şi de medicamente, precum şi printr-o hiper-inflaţie de 10.000.000% pentru 2019, conform FMI.

Foto: EPA


Citește și:
Criza din Venezuela, văzută prin ochii unui român. Radu Păltineanu a pedalat două luni prin țara măcinată de criză


 

Urmărește-ne pe Google News