Însă, deja, mulți profesori s-au săturat de el și chiar interzic aceste jucării care se presupune că ajută la calmarea stresului, relatează Agerpres.

Vândute pentru câțiva dolari, aceste ”hand spinners” sau ”fidget spinners” sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, spune Frédérique Tutt, expertă în piața de jucării la cabinetul internațional NPD Group. Statele Unite, iar de la sfârșitul lunii aprilie și toate țările europene ”sunt afectate de această nebunie rotativă”, spune aceasta.

Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.

”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând… “mă ajută să mă calmez”, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona.

”La început, nu știam ce să cred. Dar, în curând, copiii din clasă nu-și mai luau ochii la titirezul lor sau al colegilor”, făcând imposibil orice proces de învățare. Așa că împreună cu alți profesori am decis să nu le mai permitem copiilor să le scoată din ghiozdan în timpul orelor”, a mai spus ea.

La fel ca mulți profesori americani care s-au declarat sătui de ”spinners” pe Twitter, ea nu mai tolerează aceste jucării decât la solicitarea expresă a părinților. Sau atunci când nevoia este dovedită, așa cum este uneori cazul copiilor cu tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate sau anumite forme de autism.

Alte școli din Statele Unite ale Americii, Franța sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv în timpul pauzelor.

Jucăria Spinner creează probleme de concentrare, nu calmează stresul. Pare nou , dar e vechi de 20 de ani

De fapt, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian.

Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

În schimb, o altă jucărie face furori în lume: kendama. Ce este Kendama? Trucuri cu Kendama pentru începători!

De altfel, CRBL se pregătește de un record mondial. Colecția lui de jucării kendama numără 348 de piese și… mii de euro

Urmărește-ne pe Google News