Pentru ca totul să fie în regulă și copiii să se poată bucura de darurile Moșului, iar voi, părinții și bunicii, să aveți Sărbători fericite, urmează pas cu pas recomandările specialiștilor în protecția consumatorului.

Verifică pe etichetă: vârsta și marcajul CE

Cumpără doar jucării recomandate pentru vârsta copilului tău. Și asigură-te că pe etichetă/ambalaj este trecut marcajul CE. Acesta reprezintă un angajament din partea producătorului că produsul respectă cerințele de securitate impuse la nivelul Uniunii Europene – cele mai stricte din lume.

Condițiile esențiale de securitate

Pentru ca o jucărie să fie 100% sigură trebuie se îndeplinească următoarele cerințe:

  • proprietățile fizice și mecanice să elimine pericolul rănirii, înghițirii, inhalării etc.
  • materialele din care este confecționată să nu fie inflamabile
  • să nu conțină substanțe chimice periculoase pentru sănătate (Comisia Europeană a interzis utlizarea în procesul de fabricație a jucăriilor a unor substanțe ca ftalații și DMF).
  • proprietățile electrice, radioactivitatea, igiena sunt, de asemenea, indicii care trebuie specificate pe eticheta/ambalajul oricărei jucării.
  • nu cumpăra jucării cu piese mici pentru copiii sub vârsta de 3 ani. Aceștia au tendința de a băga în gură jucăriile, iar piesele mărunte prezintă un risc de sufocare. Asigurați-vă că ochii, nasul (la jucăriile din pluș) și alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate (nu se desprind ușor).

Cum verifici jucăriile periculoase

  • Pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, trapeze, corzi și alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primești de la vânzător instrucțiunile de utilizare. Ele îți atrag atenția că trebuie să verifici periodic elementele de susținere. De asemenea, aceste jucării trebuie să fie însoțite de instrucțiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă și accidentele care ar putea apărea.
  • Jucăriile funcționale, adică cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalații destinate adulților, trebuie să poarte avertismentul “Atenție! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoțite de instrucțiunile de utilizare și de măsurile de precauție necesare pentru evitarea unor pericole.
  • În cazul jucăriilor care conțin substanțe sau preparate chimice periculoase trebuie respectate condițiile prevăzute în reglementările speciale care vizează ambalarea și etichetarea substanțelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie înscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot apărea în urma utilizării acestora. Instrucțiunile de folosire trebuie să conțină informații de prim ajutor în eventualitatea unor accidente.
  • Jucăriile chimice vor purta următorul avertisment: “Atenție! A se utiliza numai de către copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte.” În categoria jucăriilor chimice sunt încadrate: truse pentru experimente chimice, seturi pentru mulaj pe bază de ipsos, seturi pentru developare fotografii etc.
  • Patinele și skateboarduriledestinate utilizării de către copii trebuie să fie însoțite de avertismentul: “Atenție! A se purta echipament de protecț” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecție.
  • Printre jucăriile periculoase pot fi și cele destinate utilizării în apă de mică adâncime. Pentru a evita accidentele, ele trebuie inscripționate cu următorul avertisment: “Atenție! A se utiliza numai în apă de adâncime mică și sub supravegherea unei persoane adulte.”

Citește și: Jucării autohtone din lemn pentru europeni și minioni contrafăcuți pentru micuții români

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News