În aprilie s-au făcut patru ani de când Parchetul General a trimis în judecată dosarul în care sunt acuzaţi patronii clubului Colectiv, cei ai firmei de artificii şi unul dintre pirotehnişti.

65 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015

Dar procesul în care au fost reunite toate celelalte cauze, dosarul lui Piedone, al pompierilor care n-au verificat clubul şi al pirotehnistului care a aprins artificiile, este încă departe de final.

După ce Tribunalul Bucureşti a dat o primă sentinţă, în decembrie 2019, dosarul „Colectiv” a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, care a fixat azi primul termen, în data de 18 septembrie 2020, la ora 9:00.


Astăzi, de la ora 22.00, documentarul Colectiv realizat de Alexander Nanau, care vorbește despre ”prețul de a afla adevărul”, este programat în aproape toate țările europene unde HBO are abonați.

Este pentru prima oară când românii din Spania, țară cu o importantă comunitate românească, pot vedea filmul la televizor. Pentru prima oară este lansat și în Polonia.


Irina Chelba: ”Există presiuni politice să se pună batista pe ţambal”

”E revoltator şi, ca de obicei, o insultă şi o bătaie de joc la adresa noastră, a tuturor celor care am avut de suferit din cauza tragediei”, spune Irina Chelba, sora lui Alexandru Chelba, unul dintre tinerii care au murit în urma incendiului de la Colectiv.

”Până la vacanţa judecatorească mai aveau destul timp ca să pună primul termen. Dar, din moment ce am aflat din surse că există presiuni politice să se pună batista pe ţambal pe tot ce înseamnă Colectiv, nu mă mai miră nimic din partea celor care ar trebui să le facă dreptate celor ucişi sau răniţi la Colectiv”, mărturiseşte Irina Chelba.

Irina și Alexandru Chelba. Foto Inquam Photos / George Calin

Prin intermediul ziarului Libertarea, le transmit că, în numele lui Alexandru Chelba şi Jean Chelba cel puţin, nu voi abandona nici o clipă această luptă, pentru a le face dreptate.

Irina Chelba, sora lui Alexandru Chelba

Eugen Iancu: ”5 ani, niciun vinovat”

”Normal că mi-aș dori termene cât mai apropiate”, spune Eugen Iancu, tatăl altui tânăr care a murit în urma tragediei din Colectiv. „Mai avem 5 luni și se fac 5 ani”, ne aminteşte el. „Dar, în actuala conjunctură, este de înțeles această perioadâ lungă, în care nu s-a prea muncit.”

”Mai mult decât atât”, adaugă Eugen Iancu, „vedem că președintele anunță că lupta anticorupție nu mai este de actualitate”.

Narcis Hogea: ”Aşteptăm şi finalizarea dosarului cu ceea ce s-a întâmplat în spitale”

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, spune că termenul din septembrie i se pare „cam lung. Tot sperăm să terminăm odată şi să aflăm măcar o parte din vinovaţii pentru moartea copiilor noştri. O să treacă 5 ani şi n-o existe niciun vinovat.”

Este foarte greu, trecem prin diverse stări, câteodată credem că ne luptăm cu morile de vânt. Dar, pe de altă parte, ştim că trebuie să luptăm în continuare, pentru ca lucrurile acestea să nu se mai repete!

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea. Foto: Hepta

Narcis Hogea mărturiseşte că el şi ceilalţi părinţi cărora le-au murit copiii aşteaptă să vadă în instanţă şi cel de-al doilea dosar, în care este cercetată intervenţia din seara zilei de 30 octombrie 2015, dar şi ceea ce s-a întâmplat apoi, în spitale.

Pentru noi, acest dosar este la fel de important. Şi aşteptăm finalizarea lui. Dar, după ce anul trecut au fost audiaţi Arafat şi Bănicioiu la Parchetul General, a urmat o mare pauză

Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea

Condamnările și amenzile date de Tribunalul București în Dosarul Colectiv

În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv. Astfel, primarul de atunci al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului Colectiv la 11 ani și 8 luni fiecare.

În ciuda condamnării, Piedone și-a anunțat miercuri candidatura pentru scaunul de primar al sectorului 5.

Urmărește-ne pe Google News