Mai precis, judecătorii ICCJ au stabilit, joi, că nu este cazul ca magistratul de la Tribunal să fie ținut în arest la domiciliu și au desființat decizia Curții de Apel București care stabilea astfel.
Astfel instanța supremă a respins contestația DNA, prin care procurorii cereau arestarea preventivă a judecătoarei Burlan, și au admis contestația acesteia împotriva aceleiași decizii a CAB, stabilind eliberarea acesteia din arestul la domiciliu și impunerea măsurii controlului judiciar.
Coincidența
Judecătoarea TB Elena Burlan este magistratul care l-a achitat pe medicul Șerban Brădișteanu în dosarul în care acesta a fost acuzat de procurorii DNA de luarea unei mite de 4,5 milioane de euro de la o companie producătoare de echipamente medicale, pentru trucarea unei licitații.
În acel dosar Brădișteanu a fost apărat de avocata Alice Drăghici.
La termenul de miercuri al procesului de la ICCJ, magistratul Burlan a fost apărat de avocata Alice Drăghici.
Surse judiciare afirmă că acestea ar fi prietene și atrag atenția că erau încă de pe vremea când Burlan a soluționat dosarul Brădișteanu, cu avocata Alice Drăghici în apărare.
Blândețe de magistrat
Judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș de la Tribunalul București este acuzată că a cerut mită 50.000 de euro de la patru inculpați, dintre care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat.
Procurorii DNA au cerut instanței arestarea preventivă a acesteia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.
“În contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă, inculpata Burlan-Puşcaş Elena, în calitatea menţionată mai sus, a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpaţii vizaţi de cercetarea judecătorească (din care doi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 de euro.
Banii respectivi au fost primiţi de magistrat pentru a dispune faţă de cei doi inculpaţi cercetaţi pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a şi întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 – 26 ianuarie 2010”, se precizează în comunicat al DNA.
Potrivit sursei citate, soluţiile pronunţate de judecătoare au fost de fiecare dată desfiinţate de instanţa superioară.
Procurorii anticorupţie mai susţin că, în acelaşi context şi pentru aceeaşi sumă de bani, printr-o sentinţă din februarie 2010, Elena Burlan-Puşcaş Elena, care este soția lui Marcel Pușcaș, a pronunţat pedepse cu suspendarea executării faţă de toţi inculpaţii din dosarul respectiv.
“În faza de apel, în luna decembrie 2010, această sentinţă a fost desfiinţată în parte, Curtea de Apel Bucureşti pronunţând pedepse cu executare faţă de autorii infracţiunii de tentativă de omor calificat, aceste pedepse fiind de 8 ani, respectiv 7 ani şi 6 luni”, se mai menţionează în comunicat.
Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, iar la data de 17 mai au înaintat Curţii de Apel Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă a Elenei Burlan-Puşcaş.
Anterior, având în vedere calitatea de magistrat a inculpatei, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea.
Justiția ieri și azi
Astfel în cazul judecătorului Dumitru Rebegea, judecătorii CAB au luat măsura arestării preventive după ce au admis propunerea procurorilor DNA iar apoi ICCJ a confirmat decizia.
Magistratul Dumitru Rebegea a stat arestat preventiv după prelungirea succesivă a arestului preventiv timp de un an și o lună.
El era acuzat de punerea în libertatea a unor interlopi periculoși, judecați pentru șantaj și alte fapte, după ce ar fi cerut și primit sume mai mici de bani decât în cazul Burlan, respecti 25.000 de euro.
În cazul Burlan CAB a stabilit ca măsură preventivă arestul la domiciliu, instrument ce nu exista în codul penal aflat în vigoare în anul 2009 pentru ca apoi judecătorii ICCJ să decidă lăsarea în libertate sub control judciar a magistratului Burlan.