În luna mai, procurorul CPI a cerut emiterea de mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, precum şi a trei lideri ai Hamas, argumentând că existau motive rezonabile pentru a considera că respectivii au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Cererea procurorului a fost înaintată unei camere preliminare, din care făceau parte trei magistraţi, respectiv preşedinta completului, Iulia Motoc din România, Maria del Socorro Flores Liera din Mexic şi Reine Alapini-Gansou din Benin.
Preşedintele CPI a declarat că judecătorul care prezida cazul, respectiv, Iulia Motoc, a solicitat vineri să fie înlocuit din motive de sănătate. În locul acesteia a fost desemnat imediat judecătorul sloven Beti Hohler.
Este de aşteptat însă ca înlocuirea să întârzie şi mai mult o decizie cu privire la posibilele mandate de arestare în cazul referitor la conflictul din Gaza, dat fiind că noul judecător va avea nevoie de timp pentru a se pune la punct cu dosarele, menţionează Reuters.
Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în ultimii zece ani, cu un mandat care s-a încheiat în iulie 2023, profesoara universitară doctor Iulia Motoc, în vârstă de 56 de aani, a fost aleasă judecător al Curții Penale Internaționale în decembrie anul trecut, potrivit Universității București, unde este cadru didactic.
Înainte de a-și începe mandatul la CEDO, în octombrie 2013, Motoc a fost judecător la Curtea Constituțională, raportor special ONU și vicepreședinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!