Libertatea a dezvăluit, în februarie 2019, cazul lui Matteo Politi alias Matthew (Matty) Mode: un cetățean italian care a făcut intervenții de chirurgie plastică în patru clinici private din România fără să aibă studii medicale. „Nu știa să-și pună nici mănușile”, au afirmat sursele ziarului, susținute și de Colegiul Medicilor București, care a evidențiat neregulile din documentele cetățeanului italian care opera în România.
Cazul medicului fals Matteo Politi, care se prezenta drept medic și practica fără să aibă studii medicale, el nu absolvise nici Bacalaureatul, a fost pe larg relatat de presa internațională. Printre alte organizații, New York Times, Associated Press sau agenția națională de presă a Italiei, ANSA, au reflectat situația ”medicului” și a pacienților înșelați.
Atunci s-a aflat că, în 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic, profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.
După dezvăluirile din Libertatea, în februarie 2019, Politi a fost găsit de poliție într-un tren, pe când încerca să fugă din țară. A fost arestat și, apoi, eliberat în luna iunie a aceluiași an, fiind trimis, ulterior, în judecată. El a rămas la București, unde a devenit invitat în emisiuni mondene și un împătimit al sălilor de forță. Cum ajunsese el să opereze în România?
Documentele din Kosovo
Medicul prezentase documente din Kosovo și a primit parafa DSP „din milă”, după cum a declarat acum 2 ani chiar ministrul de atunci al sănătății, Sorina Pintea.
Judecătoria Sector 1, la care a fost trimis în judecată cazul – aflat până în septembrie în faza camerei preliminare – a decis să ceară lămuriri referitoare la diplomă.
Astfel, la termenul de judecată din 2 decembrie 2021, completul a cerut o comisie rogatorie în Serbia.
Scopul acesteia? „Stabilirea de către autoritatea națională care a emis diploma în medicină a inculpatului Politi Matteo a autenticității/neautenticității acestui înscris”.
O comisie rogatorie este o procedură utilizată de către o instanță când ea nu are posibilitatea să asculte martori, să obțină înscrisuri etc, însă alte organe de cercetare penală / instanță (în cazul nostru, din străinătate) pot face asta.
Acum aproape 3 ani, Camera Medicilor din Kosovo confirma că diploma medicului fals nu este validă: „Același «doctor» a încercat să înșele chirurgi din Kosovo”, spuneau aceștia într-un comunicat publicat și de Libertatea.
Vor fi audiate 23 persoane
Mai mult, tot Judecătoria Sector 1 a hotărât audierea a 23 de persoane în timpul cercetării judecătorești.
Numele au fost propuse atât de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, cel care a instrumentat cazul, cât și de inculpat. Următorul termen în acest proces va avea loc pe 8 decembrie.
10 părți civile și părți vătămate iau parte la procesul lui Politi, care a operat 28 de persoane fără studii de specialitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro