Daniel Băluță și sectorul 4 angajează noi acțiuni în instanță împotriva ziariștilor de la Libertatea. Media este una la câteva zile, iar numărul total al acțiunilor în justiție ale primarului PSD la adresa ziarului a ajuns la 15.
Prin trei dintre aceste acțiuni, Daniel Băluță a solicitat ordonanțe președințiale de eliminare sau cenzurare a unor articole. Două dintre acțiuni au fost pierdute de primar, cea de-a treia are azi termen de judecată.
Explicată într-un limbaj uzual, ordonanța președințială este o procedură specială, prin care instanța poate decide rapid măsuri temporare în apărarea unor drepturi sau dacă pot apărea pagube iminente.
Primarul sectorului 4 a apreciat că trei dintre articolele Libertatea îi produc pagube care trebuie înlăturate rapid.
- Primul articol vizat a fost un editorial din Libertatea, în care s-a comentat închiderea plângerii primarului la DIICOT. Judecătoria Sectorului 2 a respins cererea lui Daniel Băluță.
- A doua acțiune în justiție a fost înaintată de primar pentru un articol în care Libertatea relata situația de la Liceul Șincai, parte a unei expuneri mai ample, în care au fost exprimate toate punctele de vedere. Primarul dorea ștergerea unui alt articol și chiar demonstra instanței cum trebuie rescris textul. Judecătoria Sectorului 2 a respins și această acțiune în instanță a lui Daniel Băluță.
Judecătoarea Roxana Mihaela Duma a motivat respingerea prin faptul că „demersul jurnalistic are ca obiect o problemă de interes general la nivelul colectivității compuse din părinți, copii și cadre didactice cu privire la operațiunea de consolidare a unor instituții de învățământ din sectorul 4”.
Prezența în articol a primarului Băluță, consideră magistratul Roxana Mihaela Duma, este necesară „din perspectiva unui interes social general justificat”.
- A treia cerere de ordonanță președințială are termen astăzi, marți, 7 septembrie 2021, tot la Judecătoria Sectorului 2. De această dată, primarul Băluță a folosit sectorul 4, care solicită publicarea unui punct de vedere al PS4 (oricum existent și solicitat de ziar), dar care de fapt să corecteze un interviu realizat de jurnalista Cristina Radu cu directorul de la „Șincai”, profesorul de matematică Mircea Țeca.
Conform motivării politicianului din această acțiune, fapta ilicită este tocmai că jurnaliștii nu l-au corectat în interviu, adică nu l-au cenzurat pe intervievat, directorul Liceului Șincai.
Primarul apreciază că inclusiv întrebările puse de jurnalistă, „Mi-ați spus că fiul dumneavoastră este în clasa a XII-a aici. Predați aici de șapte ani. Nu vă este teamă pentru copil, pentru dumneavoastră, să fiți într-o clădire încadrată în clasa a doua de risc?” sau „Totuși, un expert, un inginer, a stabilit că «Șincai» are risc seismic”, nu fac decât să „ridice dubii asupra expertizei tehnice de risc seismic”.
Foto: INQUAM Photos/ George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro