- Libertatea a relatat despre caz încă de la început, arătând că jurnalistul îl criticase pe șeful poliției. Și că un procuror DIICOT l-a sunat pe ziarist, ca să garanteze pentru șeful poliției. După ce ziaristul Alin Cristea a continuat să relateze despre poliție, DIICOT a descins în redacția sa și l-a pus sub acuzare.
Magistrații au respins cererea de confirmare a soluției de renunțare la urmărirea penală dispusă prin rechizitoriul întocmit de DIICOT Brăila, în dosarul care îl viza pe jurnalistul Alin Cristea, dar și redacția DeBrăila Press SRL și au dispus clasarea cazului.
„În temeiul dispozițiilor articolului 318 alineatul 15 litera b din Codul de Procedură Penală, desființează soluția de renunțare la urmărire penală dispusă prin rechizitoriul emis la data de 28 septembrie 2022 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila în dosarul penal înregistrat la această unitate de parchet (…) privind pe suspecții Cristea Alin și DeBrăila Press SRL. În temeiul dispozițiilor articolului 318 alineatul 15 litera b din Codul de Procedură Penală, dispune clasarea față de suspecții Cristea Alin și DeBrăila Press SRL, sub aspectul comiterii infracțiunii de pornografie infantilă, faptă prevăzută de dispozițiile articolului 374 alineatele 1 și 2 din Codul de Procedură Penală”, se arată în soluția instanței.
Libertatea a scris, în urmă cu o lună, că DIICOT a renunțat la urmărirea penală în cazul jurnalistului Alin Cristea, afirmând totuși că a existat o faptă, dar că „activitatea infracțională a avut o durată relativ scurtă de derulare” și că „nu mai există un interes public în continuarea urmăririi penale”.
Desființând rechizitoriul procurorilor DIICOT, magistrații Tribunalului Brăila au stabilit că fapta nu există.
Contactat de Libertatea, jurnalistul Alin Cristea a spus: „Judecătorul, după cum se vede în soluție, a statuat faptul că fapta nu a existat și a desființat rechizitoriul. A dispus clasarea. Pentru mine e o dovadă, sentința fiind definitivă, că a fost vorba despre un abuz, un abuz doar pentru activitatea mea jurnalistică. Pentru că DIICOT nicio secundă nu a avut alte acuzații și voiau să mă lase cu fapta asta – cumva, îmi făceau un cadou, nelăsând chestia asta în cazier, dar spuneau că totuși am făcut fapta asta”.
El a adăugat că soluționarea cazului în acest fel reprezintă „o victorie pentru libertatea presei din România” și, totodată, că va acționa statul român în judecată atât la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție.