Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a solicitat judecătorilor emiterea unui ordin de protecție pentru copila de 13 ani care a rămas însărcinată în urma unui viol. Inițial, procurorii au emis un ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului acuzat de viol, tatăl fetei.
Judecătoria Bârlad a apreciat că nu sunt suficiente probe pentru a se emite un ordin de protecție împotriva bărbatului de 41 de ani, iar față de acesta nu a fost dispusă nicio altă măsură preventivă.
În plus, instanța a obligat fata de 13 ani, prin reprezentant legal (mama sa), să plătească cheltuielile de judecată prilejuite de judecarea ordinului de protecție, sumele pentru avocații din oficiu urmând a fi suportate de stat.
Copila, internată într-un centru la Protecția Copilului
Sorina* a primit vestea că împotriva tatălui ei nu s-a emis nici măcar un ordin de protecție în timp ce se află internată într-un centru al Protecției Copilului. Acolo, psihologii încearcă să o ajute să depășească traumele provocate de abuzul sexual. Copila prezintă un mutism electiv (blocaj de vorbire), iar comunicarea cu ea a fost una dificilă.
Tristă și rușinată, fata le-a spus în șoaptă psihologilor: „Tata a fost!”, după care a izbucnit în hohote de plâns. Audierea ei a fost întreruptă în mai multe rânduri pentru ca ea să se liniștească.
Era iarnă, afară era zăpadă. Eram acasă doar eu cu tata. Eu mă uitam la desene animate în cameră la el. A venit și s-a pus pe pat lângă mine. O dată s-a întâmplat. Mi-a dat 1 leu. Nu m-a bătut. Mereu îmi dădea dulciuri mai multe decât surorilor și fraților.
Sorina, la audieri:
Fetiței i-a fost rușine să vorbească despre abuz
Analiza comportamentală realizată pe parcursul audierii este marcată de faptul că victima vorbește rușinată despre cele întâmplate, deși are amintiri vii legate de abuzul sexual. Nu a spus nimănui mai repede despre abuzul suferit de teamă că i se va întâmpla ceva rău.
Conform psihologilor, rușinea, vinovăția, precum și frica sunt reacții care apar la copiii care trec prin abuzuri sexuale. „În astfel de situații, o temere des întâlnită a copiilor este că ei nu vor fi crezuți sau că vor fi pedepsiți/certați, dacă vor povesti lucrurile care li s-au întâmplat. Pentru că ei consideră că au luat parte la aceste situații, că a fost și contribuția lor”, explica psihologul Patricia Aramă într-un interviu pentru Libertatea.
Sarcina Sorinei a fost descoperită pe 12 iulie, când mama ei a chemat Salvarea, întrucât fetița se simțea rău și vomita. Echipajul medical ajuns la fața locului avea să constate că, de fapt, copila era gravidă, sarcina fiind una avansată, în 5 luni. Apoi a fost anunțată Poliția.
Sorina a spus că tatăl ei a violat-o în luna februarie.
Instanța: Violul nu a fost confirmat de mamă
Tatăl fetei neagă însă acuzațiile, iar procurorii nu au reușit să adune alte probe care să-l incrimineze, cel puțin deocamdată. Este cuvântul victimei împotriva cuvântului agresorului.
Pe de altă parte, mama fetei a declarat că ea nu a observat un comportament nepotrivit în relația tată-fiică. Astfel că, în opinia judecătorului, afirmația mamei vine să întărească apărarea tatălui.
„Este adevărat că la acest moment, există o suspiciune cu privire la o eventuală faptă de viol comisă asupra victimei minore, față de cele relatate la organele de poliție de către minoră, însă nu rezultă din niciun act al dosarului că acest lucru s-ar fi întâmplat așa cum a relatat victima la poliție.
Simpla declarație a acesteia nesusținută nici măcar de reprezentanta legală, respectiv de mama minorei, nu este de natură să impună emiterea unui ordin de protecție, cel puțin la acest moment și nu în forma solicitată de reclamantă și dispusă de organele de poliție și confirmată de procuror”, au motivat judecătorii decizia de a nu emite un ordin de protecție pentru fata de 13 ani.
Aceștia au mai invocat că nu există probe din care să rezulte că integritatea fizică sau psihică a victimei este pusă în pericol.
Expertiza ADN poate fi făcută abia după ce minora naște
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad au contestat decizia instanței, dosarul privind ordinul de protecție fiind înaintat Tribunalului Vaslui. Ei au apelat la soluția civilă pentru a proteja victima, până când vor reuși să adune probe care să probeze fapta agresorului.
Principala probă în dosar este considerată expertiza ADN, însă aceasta poate fi administrată după ce minora va naște, susțin autoritățile.
Reprezentanții DGASPC Vaslui au precizat că, pentru moment, victima rămâne internată în centrul de protecție, fiind inclusă într-un program de recuperare și reabilitare specific victimelor abuzurilor sexuale.
*Numele victimei a fost schimbat, pentru a-i proteja identitatea reală.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!