Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă, informația fiind confirmată, pentru Libertatea, de către primarul municipiului Constanța Vergil Chițac. De altfel, edilul anunța public pe 17 mai, anul curent, că a inițiat demersuri în justiție în vederea recuperării celor peste 20 de milioane de euro, prejudiciul  creat de „Mazăre și acoliții săi” prin retrocedările ilegale. 

Pe 1 aprilie, Primăria Constanța a introdus pe rolul Tribunalului Constanța  mai multe acțiuni prin care solicită recuperarea prejudiciilor imputate inculpaților din dosarul retrocedărilor.  Până la soluționarea definitivă a proceselor, primăria a solicitat, ca măsură de precauție, instituirea sechestrelor asiguratorii asupra bunurilor inculpaților. Cererea a fost admisă de Tribunalul Constanța pe 2 aprilie.

Procesul-verbal prin care s-a instituit sechestrul asigurător

„Această măsură nu se poate aplica tuturor, pentru că unii dintre ei sunt săraci lipiți pământului. Au avut grijă să nu aibă pe numele lor niciun teren, nicio construcție sau vreun alt lucru de valoare. Dar acolo unde este posibil, măsura a fost instituită deja. În Constanța, Ploiești și București, terenuri și construcții ale pârâților sunt puse sub sechestru. Aceste proprietăți vor fi valorificate atunci când vom câștiga procesul împotriva celor care au retrocedat orașul bucată cu bucată”, anunța primarul Vergil Chițac pe 17 mai.

Iar eu am încredere că acest lucru se va întâmpla și că Mazăre Radu, Constantinescu Nicușor, Racu Constantin, Cocăneanu Constantin, Barbu Paraschiva, Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Dragoș, Borcea Cristian și alții vor plăti. Nu renunț la luptă și nu voi ascunde gunoiul sub preș, așa cum au făcut alții înaintea mea.

Vergil Chițac,

Decizia Tribunalului Constanța privind instituirea sechestrelor a fost contestată de inculpații din dosar, pe 23 iunie Curtea de Apel Constanța le-a dat câștig de cauză, anulând în integralitate sentința instanței de fond.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de instituire a sechestrului și a măsurii asiguratorii”, se menționează în hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Constanța pe 23 iunie, citată de replicaonline.ro.

Magistrații au obligat totodată Primăria Constanța să plătească cheltuielile de judecată pentru inculpații-pârâți.

Procesele pe fond privind recuperarea prejudiciilor sunt încă în fază incipientă, primele termene de judecată fiind stabilite în perioada iulie-septembrie.

10 ani de procese, 32 de inculpați, 120 de ani de închisoare

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată, alături de alți 31 de inculpați, pentru retrocedarea frauduloasă a terenurilor din centrul municipiului Constanța, respectiv stațiunea Mamaia în perioada 2002-2004 . 

Prejudiciul a fost estimat la 114 milioane de euro, peste 77 milioane de euro în dauna statului român, restul de peste 36 de milioane de euro în dauna municipiului Constanța.  

Dintre cele 37 de persoane trimise în judecată în acest caz, 32 au fost condamnate, trei au decedat în timpul procesului, o persoană a fost achitată, iar în cazul alteia, faptele s-au prescris.

Inițial, Curtea de Apel București aplicase pedepse cu suspendare pentru inculpați, însă ulterior în februarie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a însăprit pedepsele. 

  • Fostul primar Radu Mazăre a primit nouă ani de închisoare.
  • Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constaninescu (consilier local la data comiterii faptelor) – cinci ani de închisoare.
  • Daniela Ramona Despinescu, fost director al Direcției Patrimoniu a Primăriei Constanța – șapte ani și șase luni de închisoare.

Printre condamnați, s-au numărat și Cristian Borcea (cinci ani de închisoare), precum și fostul acționar de la Dinamo, Dragoș Săvulescu (cinci ani și șase luni închisoare). Borcea a avut calitate de cesionar cumpărător de drepturi litigioase, iar Săvulescu, de mandatar.

Abuz în serviciu, constituire la grup infracțional organizat, complicitate la fals intelectual, instigare la complicitate la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, instigare la fals intelectual si fals în înscrisuri sub semnatură privată au fost infracțiunile reținute în sarcina inculpaților.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News