UPDATE ora 16:18: Judecătorii bulgari au stabilit că vineri, 10 iunie, este ultimul termen în procesul de extrădare a Elenei Udrea.

Până atunci, Udrea rămâne în arest în Bulgaria.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 15:45: Ingrid Mocanu povestește cum a ajuns să fie colegă de celulă cu Elena Udrea la Penitenciarul Târgșor și a declarat că informația trimisă de statul român conform căreia Udrea a sta singură in celulă nu este reală.

„Au fost patru deținute într-o celulă”, a spus Mocanu instanței.

Mocanu mai spune că deținuții nu primesc niciun fel de compensații pentru condițiile din închisoare, că nu au existat niciun fel de reparații în închisori.

Ea recunoaște că din 2015, de când a fost liberată, nu mai știe care sunt condițiile din închisori. Dar spune ca sunt multe procese la CEDO câstigate de cei care reclamă condițiile din închisorile din România.

Ingrid Mocanu spune că în prezent este consilier în cadrul Ministerului Justiției.

UPDATE ora 15:35: Instanța a deliberat și a decis audierea lui Ingrid Mocanu, audiere care are loc în aceste momente.

Ingrid Mocanu, fostă vicepreședinte ANRP, a câștigat la sfârșitul anului trecut 500.000 de lei daune morale pentru cele 4 luni de arest preventiv din dosarul ANRP 2, însă decizia nu este definitivă, conform Clujust.

UPDATE ora 15:33: Avocații Elenei Udrea au solicitat instanței o amânare pentru depunerea de noi probe:

  1. Audierea expertului Corneliu Liviu Popescu și a martorei Ingrid Mocanu, privind condițiile din penitenciarele din România. Mocanu este prezentă la proces.
  2. Solicită poziția unui expert in drept constituțional, fiind pronunțate numele lui Augustin Zegrean și al lui Petre Lăzăroiu

UPDATE ora 15:24: Cei trei judecători s-au retras pentru deliberare.

UPDATE ora 15:05: Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată și procesul a început.

UPDATE ora 15:05: „Haideți să vedem ce se întâmplă”, a răspuns Elena Udrea întrebată de jurnaliștii care o așteptau la intrarea în sala de judecată despre ce crede ca se va întâmpla azi.

UPDATE ora 15:00: Jurnaliștii bulgari prezenți la Çurte sunt împărțiți între procesul Elenei Udrea și cel al unui grup internațional de trafic de droguri, format din cetățeni italieni, spanioli și bulgari, care se desfășoară în sala de vizavi.

Jurnaliștii la Curtea de Apel din Sofia | Foto: Libertatea/Eli Driu

UPDATE ora 14:23: Elena Udrea a ajuns la Curtea de Apel din Sofia cu o oră înainte de proces. Ea a fost adusă cu duba din arestul de la Blagoevgrad și asteaptă acum sa fie chemată în sala de judecată.


Legislația bulgară prevede că, în cazul mandatelor europene de arestare, „hotărârea instanței se pronunță în termen de 60 de zile de la reținerea persoanei de către poliție și este definitivă”. 

Cum Elena Udrea a fost reținută de către poliția bulgară pe 7 aprilie, termenul celor 60 de zile se împlinește chiar azi.

Săptămâna trecută, completul de trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia i-au respins Elenei Udrea cererea de a fi plasată în arest la domiciliu, motivând că termenul rezonabil de judecare a cauzei nu a fost încă depășit. 

„Dacă dosarul poate fi soluționat în curând, modificarea măsurii nu este justificată”, au precizat judecătorii și au fixat un nou termen pentru 8 iunie. Au așteptat și ca documentele primite de la autoritățile române să fie, între timp, traduse în limba bulgară.

Ce s-ar putea întâmpla după termenul de azi

Există trei scenarii probabile:

  1. Dacă judecătorii admit extrădarea Elenei Udrea, ea se va întoarce în arestul de la Blagoevgrad. Locul și data la care Udrea va fi predată vor fi convenite ulterior între Parchetul General din Bulgaria și autoritățile române.
  2. Dacă judecătorii resping extrădarea Elenei Udrea, ea trebuie pusă în libertate, având în vedere că decizia Curții de Apel din Sofia va fi una definitivă.
  3. E posibil ca avocații fostului demnitar român să ceară o nouă amânare a procesului. În acest caz, judecătorii pot prelungi procedurile de punere în aplicare a mandatului european de arestare cu încă 30 de zile, iar Udrea ar putea reînnoi cererea de arest la domiciliu.

La ultimul termen, Elena Udrea le-a declarat judecătorilor că „în prezent, în Bulgaria este cel mai sigur loc pentru mine”. 

Când ar putea fi adusă Udrea în România

Dacă magistraţii bulgari îi vor respinge contestația și vor menține decizia de punere în executare a mandatului european de arestare, Udrea va fi trimisă în România şi va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.

Potrivit legislației bulgare, transferul fostului ministru trebuie pus în practică în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii judecătorești de executare a mandatului european de arestare.

Judecătorii bulgari au amânat decizia de cinci ori în cele două luni de arest

Pe 7 aprilie anul acesta, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a decis că trebuie să meargă la închisoare, fostul ministru a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând acolo să afle verdictul judecătorilor. Când a auzit sentința, a plecat spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata de polițiștii bulgari. De atunci se află în arest. 

Pe 19 aprilie, tribunalul din Blagoevgrad a decis extrădarea Elenei Udrea, dar ea a contestat decizia, iar procesul s-a mutat la Sofia, la o instanță superioară.

Judecătorii Curții au amânat până acum de cinci ori luarea unei decizii. Udrea a declarat în instanță că „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”. Avocații ei au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”. 

Urmărește-ne pe Google News