UPDATE 13.30: Liviu Dragnea iese din penitenciar, după ce a executat doi ani și două luni din pedeapsă. Decizia a fost luată de Tribunalul Giurgiu în urmă cu scurt timp. „Mă bucur nespus. Acum se pregătesc actele de eliberare”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea, după decizia instanței.
UPDATE 10:20: Magistrații au rămas în pronunțare pe solicitarea lui Liviu Dragnea de a fi eliberat condiționat. La finalul ședinței, avocata Flavia Teodosiu a declarat că șansele de eliberare „ar trebui să fie maxime”.
„Sperăm ca acest complet să admită toate apărările noastre. Îndeplinește toate condițiile pentru a fi eliberat”, a declarat avocatul lui Liviu Dragnea.
Dragnea a solicitat în luna aprilie Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, argumentând că a executat fracția necesară de două treimi din pedeapsă.
În cererea sa, el a spus că „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”.
De asemenea, prin actele depuse la dosar, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, iar acest lucru a condus „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie”.
Dragnea s-a mai plâns că a fost ținut zilnic în camera de detenție 23 de ore din 24 și „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.
Fostul lider al PSD mai susține că dreptul la sănătate i-a fost încălcat, deoarece i-ar fi fost refuzat sistematic accesul la investigații de specialitate și tratament adecvat.
Cum a fost strămutat procesul la Giurgiu
Cererea de eliberare condiționată i-a fost inițial respinsă de Judecătoria Sectorului 5, pe 27 aprilie. Dragnea a făcut contestație, dar și aceasta a fost respinsă, de Tribunalul București, pe 27 mai. Judecătorii „nu și-au format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor în cazul Dragnea.
Totuși, Liviu Dragnea a deschis în paralel un alt proces, la Curtea de Apel București, prin care solicita strămutarea procesului de la Tribunalul București către un alt tribunal din țară. El susținea că judecătorii de la instanța bucureșteană nu pot fi imparțiali, deoarece au semnat o petiție față de modificarea Legilor Justiției pe vremea guvernării PSD.
Deși decizia Tribunalului București era una definitivă, Curtea de Apel București a desființat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu, arată sursa citată.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare. El a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, acuzând că nu este lăsat să muncească la atelierul auto al închisorii.