Judecătoarea Dana Gîrbovan (foto) îl acuză pe ministrul Justiției că a ignorat motivele pentru care această secție a fost înființată.
”Prin desfiintarea SIIJ se doreste, din nou, controlul asupra justitiei (…) Şefii PÎCCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei. Este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistraţi erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor”, a scris Gîrbovan pe Facebook.
Ea a amintit modul în care DNA a instrumentat dosarele care îi vizau pe judecători.
Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluţiile pronunţate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor şi le-au ţinut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toţi membrii aveau dosare la DNA.
Dana Gîrbovan:
Judecătoarea susține că poziția Comisiei de la Veneția pe subiectul SIIJ a fost prezentată trunchiat, în condițiile care Comisia a cerut doar regândirea unor aspecte care țin de modul de funcționare al Secției.
„Or, Guvernul nu îşi propune să ‘regândească’ nimic, cu atât mai mult să vină în contrapondere cu mecanisme procedurale de protecţie efectivă, ci pur şi simplu doreşte desfiinţarea SIIJ şi revenirea la status quo-ul iniţial, adică la presiunile asupra judecătorilor”, a conchis Gîrbovan.
”Desființarea înseamnă că magistrații nu vor mai răspunde”
Judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), afirmă că „decizia Guvernului de desfiinţare a Secţiei speciale pentru investigat magistraţii este una corectă atât politic, cât şi juridic”.
Potrivit judecătorului Danileţ, argumentele ministrului Predoiu privind desfiinţarea SIIJ cuprinse în Memorandumul adoptat vineri seara în şedinţa de Guvern au fost „pertinent expuse” de către ministrul Cătălin Predoiu.
„Atenţie: Desfiinţarea SIIJ nu înseamnă că magistraţii nu vor răspunde pentru infracţiunile comise, ci doar că urmărirea lor penală se va face de aceleaşi organe ca pentru toţi cetăţenii: procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie comise de magistraţi, procurorii DIICOT pentru infracţiuni de crimă organizată comise de magistraţi, procurorii de la Parchetele Curţii de Apel pentru alte infracţiuni comise de magistraţi. Reamintesc că înfiinţarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structură nu există nicăieri în lume şi că documente internaţionale ale unor organisme la care România este parte prevăd desfiinţarea ei”, mai spune într-o postare pe pagina sa de facebook judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro