Dosarul lui Liviu Dragnea va fi judecat de Completul 1, în care intră, după tragerea la sorți, judecătorii Rodica Cosma, Horia Valentin Şelaru, Cristina Simona Neniţă, Maria Francisca Vasile și Ioana Alina Ilie.
În al doilea complet de cinci judecători sunt Lavinia Valeria Lefterache, Ionuţ Mihai Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ioana Bogdan și Ştefan Pistol.
Cine sunt judecătorii lui Dragnea și ce alte dosare cu nume grele au avut
Judecarea în apel a dosarului lui Liviu Dragnea privind angajările fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, în care a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, a început în 8 octombrie, iar completul de cinci judecători era format din Iulian Dragomir, vicepreședintele ICCJ și președintele completului, Simona Cristina Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir și Lavinia Valeria Lefterache.
Acest complet nu a apucat însă să decidă dacă vor fi audiați martori ori dacă vor fi acceptate sau nu alte probe în dosarul angajărilor fictive, pentru că judecata a fost amânată de două ori într-o lună, ultima data în 5 noiembrie.
La următorul termen, din 3 decembrie, dosarul va fi însă judecat de noul complet, desemnat prin tragere la sorți.
Liviu Dragnea nu a scăpat complet de emoții în privința celor care îi vor judeca apelul în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman. A scăpat de doi judecători inconfortabili, Iulian Dragomir și Lavinia Valeria Lefterache, dar a dat de alți doi: Horia Șelaru și Ioana Alina Ilie.
Președintele completului care a început să judece apelul din dosarul angajărilor fictive nu va mai face parte din noua componență, Iulian Dragomir fiind unul considerat de temut pentru Liviu Dragnea.
În locul lui, completul de cinci judecători va fi condus de Rodica Cosma, cea care a decis eliberarea de sub control judiciar a lui Radu Mazăre, l-a achitat în primă instanță pe Tudor Chiuariu și a decis neînceperea urmăririi penale a lui Victor Ponta, în dosarul de plagiat. Pe de altă parte, a făcut parte din completul care i-a condamnat pe Cătălin Voicu, pe Monica Iacob Ridzi și pe Gigi Becali în dosarele ”Valiza” și schimbul de terenuri cu MApN, în ultimul având o opinie separată și susținând achitarea lui Becali. Ea a făcut parte din completul care a judecat în fond dosarul Zambaccian, al fostului premier Adrian Năstase, și din completul care a admis cererea de redeschidere a anchetei în dosarul Revoluției.
Față de vechea componență a completului de cinci judecători din dosarul lui Dragnea, un singur magistrate rămâne titular și în noua formulă. Simona Cristina Neniță este judecătorul care a dorit schimbarea completurilor de judecată cât mai rapid, potrivit surselor citate de G4Media. Soțul judecătoarei Neniță, avocatul Mihai Dinu, a fost cel care l-a apărat pe Cătălin Voicu, fost senator PSD, condamnat la 7 ani de închisoare. Simona Cristina Neniță a decis plasarea sub controlul judiciar a procurorilor de la DNA Ploiești Mircea Negulescu și Lucian Onea, împotriva cărora PSD a dus un adevărat război. Simona Neniță a făcut parte din completul care a anulat condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, la 3 ani și 6 luni de închisoare și a dispus rejudecarea.
Judecătorul Horia Șelaru a fost supleant în vechiul complet de cinci, iar acum devine titular. El a judecat unul dintre dosarele Alinei Bica. Șelaru a fost șeful Secției de urmărire penală din Parchetul General în mandatul Laurei Codruța Kovesi, iar printre cauzele instrumentate de el este și dosarul FNI, care în final a dus la condamnarea la închisoare a lui Sorin Ovidiu Vântu. Horia Șelaru a dispus arestarea preventivă a fostului șef al Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu.
Un alt nume greu din completul care va judeca dosarul angajărilor fictive este cel al Ioanei Alina Ilie. Ea a fost unul dintre judecătorii care l-au condamnat definitiv pe Adrian Năstase, în 2012, în dosarul „Trofeul Calității”, l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul sechestrării de persoane după furtul mașinii acestuia și s-a ocupat, în fond, de dosarul ”Turceni-Rovinari”, în care sunt judecați Victor Ponta și Dan Șova, ambii fiind achitați.
Cel de-al cincilea judecător din noua formulă este Francisca Maria Vasile. Ea a admis recent o cerere a DNA de redeschidere a unui dosar Tel Drum, în care este vizat și Liviu Dragnea. Francisca Vasile a făcut parte din completul de judecată care a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului, la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție. În dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Argeș Constantin Nicolescu, în care acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudare de fonduri europene, Francisca Vasile a decis anularea interceptărilor.
Dosarele penale ale noilor completuri de cinci judecători
Primul complet de cinci judecători are de gestionat și dosarele lui Toni Greblă, Victor Ponta, Cristian Rizea și cel al lui Sebastian Ghiţă, în care este acuzat alături de şefi de parchete şi poliţie din Prahova.
Al doilea complet de cinci judecători de la Înalta Curte are de judecat dosare în care printre inculpați sunt Călin Popescu Tăriceanu și Sebastian Ghiță. Cel mai greu nume de pe lista celor cinci judecători din completul 2 este al Laviniei Lefterache. Ea a făcut parte din completul de trei judecători care l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Liviu Dragnea, în dosarul Refendumului.
Schimbarea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție vine ca urmare a deciziei de joi a Curții Constituționale.
Citește și:
DNA: Tăriceanu ar fi primit mită 800.000 de dolari de la o firmă din Austria! Dosarul, constituit la cererea autorităților austriece
INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Chirurgul Gheorghe Ștefan lovește din nou! După foarfeci, a uitat și „un ghem” de ațe într-un alt pacient!