Magistrații sunt indignați cu privire la intervenția Guvernului asupra legii de organizare judiciară, fără consultarea CSM și consideră că independența justiției este grav afectat prin controlul puterii executive asupra puterii judecătorești, manifestată mai ales la numirea șefilor de Parchete de către Ministrul Justiției, care este membru al Guvernului.
Vineri, în mai multe orașe din România, unitățile teritoriale de parchet și instanțe au declanșat sau au anunțat intenția de a declanșa acțiuni de protest, în perioada imediat următoare, în semn de nemulțumire față de modificările aduse prin Ordonanță de urgență legilor Justiției.
Forumul Judecătorilor din România a lansat un apel pentru convocarea urgentă a adunărilor generale ale procurorilor şi judecătorilor din toată țara.
În cursul zilei, trei parchete au anunțat suspendarea activității. Jurnalista Andreea Pavel scrie, pe Facebook, că Parchetul Tribunalului Brașov, Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești vor suspenda activitatea cu publicul timp de o săptămână. Anterior, au anunțat suspendarea activității Tribunalul Cluj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.
Însă, semnalul protestelor a fost dat de angajații Tribunalului Cluj. Vineri, de la ora 10:00, peste 100 de magistrați din Cluj au ieșit în fața sediului Curții de Apel timp de 30 de minute pentru a-și arăta nemulțumirea față de ultimele modificări aduse de Tudorel Toader prin OUG.
În paralel, în fața Palatului de Justiție, pe cheiul Dâmboviței, are loc un protest similar, dar mult mai virulent organizat de mișcarea #Rezist.
Citește și: INTERVIU / Vlad Voiculescu: „A murit rușinea! Administrațiile sunt pline de proști și de hoți!” – VIDEO