Cristian Danileț a deschis ziua de duminică a întâlnirii dintre jurnaliști și specialiști din diverse domenii, eveniment desfășurat în weekend la Turda.
Acesta a abordat mai multe teme, printre care statistici legate de lumea juridică din România, intersecția dintre serviciile secrete și justiție plus neajunsurile care duc la prelungirea judecării unor dosare.
Dănileț a început cu o cifră care încurajează sistemul juridic: “încrederea în justiția din România a crescut de la 20% la 40%”. Totodată, a precizat că “există studii care punctează că 57% dintre români cred că judecătorii sunt corupți”.
Magistratul a adus mai multe argumente legate de procesele care durează mult și despre zecile de termene până la o decizie pe fond. “De exemplu, nu avem spații. La Tribunalul Cluj suntem 8 oameni pe o singură sală. Plus că nu putem judeca toate cazurile într-o singură zi. Le împărțim în două. Și, cum nu intrăm decât o singură dată la două săptămâni în cameră, un termen nou înseamnă încă o lună”.
Mai mult, cauzele amânărilor sunt multiple. “La prima înfățișare, un avocat poate spune că n-a avut timp să vadă dosarul. Dăm amânare. Apoi, la al doilea termen un altul poate fi bolnav. Apoi, la al treilea, un altul poate avea termen la ÎCCJ, care e o instanță superioară”, a punctat Danileț.
Întrebat de implicarea serviciilor în relația cu justiția, Danileț a menționat că înregistrările predate de SRI către DNA erau importante.
Acesta a argumentat “liniștea” din DNA, faptul că în 2019 n-au apărut dosare cu nume mari la fel ca în trecut, prin două aspecte:
- Dispariția colaborării cu SRI în cazul infracțiunilor grave, referindu-se la tehnică, înregistrări, infiltrare în grupuri infracționale, filaje;
- plecarea Laurei Codruța Kovesi.
În acest moment, SRI mai colaborează cu procurorii doar în dosare de terorism ori care implică siguranța națională.