UPDATE: După publicarea raportului, DSP Vrancea a anunțat că, de fapt, în județ au fost efectuate mai multe teste, nu câte a anunțat inițial Ministerul Sănătății, respectiv 25 în patru zile.

Ulterior, instituția condusă de Vlad Voiculescu a anunțat, într-un comunicat că „există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluționare. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalității de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi”.


Ministerul Sănătății a publicat vineri seară datele referitoare la infecția cu virusul SAR-COV-2, fiind pentru prima oară când autoritățile române dezvăluie date despre situația testărilor pe județe.

Asta în contextul în care au fost acuzații că anumite județe testează mai mult, de aceea au rata de infectare mai mare, respectiv sunt vizate de mai multe restricții.

„Mulți mi-au explicat care este motivul de ce Timișoara și județul Timiș au o rată de infectare mai mare decât în alte județe. Vreau să dau un mesaj românilor. Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute, pentru că noi, în Timiș, testăm cum ar trebui să testeze toată România”, a declarat, în luna februarie, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Nemulțumiri au venit și din Cluj, unde primarul Emil Boc s-a plâns de același lucru.

„E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie, că nu e teoria lui Pitagora”, a declarat acesta, tot în luna februarie.

În prezent, cinci județe se află în scenariul roșu: Timiș (5,35), Cluj (3,40), Brașov (3,14), Ilfov (3,07) și Maramureș (3,01).

Unde sunt efectuate cele mai multe teste PCR

Datele publicate de Ministerul Sănătății arată că cele mai multe teste PCR sunt efectuate în București.

În primele 4 zile ale lunii martie au fost făcute în total 15.376 de teste. Cele mai multe au fost efectuate pe 1 martie, 4.109.

Rata de infectare în Capitală este de 2,79 la mia de locuitori. Rămâne însă o întrebare legată de numărul locuitorilor din Capitală, după ce, în luna octombrie a anului trecut, nici autoritățile nu au oferit un răspuns clar.

Conform Administrației Prezidențiale, Bucureștiul are o populație de 2.196. 430 de locuitori. Dintre ei, 2.163.057 au domiciliul în București, iar 33.373 au viză de reședință.

Județul Timiș, de două ori mai puține teste decât București

În județul Timiș, în ultimele 4 zile, au fost făcute 6.427 de teste, județul având, potrivit datelor oficiale din 2018, 752.765 de locuitori.

Județul Timiș are în prezent cea mai mare rată de infectare din țară, respectiv 5,35 la mia de locuitori. Totodată, județul se află de mult timp în scenariul roșu.

După Timiș, cele mai multe teste au fost efectuate în județul Cluj, județ aflat și el în scenariul roșu, având rata de infectare de 3,40 la mia de locuitori.

În perioada 1-4 martie, aici au fost făcute 4.007 teste PCR. Județul Cluj avea la 1 ianuarie 2019 732.267 de locuitori, potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică.

Și județul Iași este fruntaș la testare, județ aflat în scenariul verde, au fost efectuate 3.289 de teste la o populație de 772.348 de locuitori.

Un număr mare de teste s-a efectuat și în Alba, județ aflat în scenariul galben – 2.715 teste la 325.426 de locuitori.

În prezent, cinci județe se află în scenariul roșu: Timiș (5,35), Cluj (3,40), Brașov (3,14), Ilfov (3,07) și Maramureș (3,01).

Cele mai puține teste PCR: Vrancea, doar 25 în patru zile

În județul Vrancea, care are o rată de infectare de 0,84 la mia de locuitori, au fost făcute 25 de teste PCR în perioada 1-4 martie.

Pe 1 martie au fost făcute 3 teste, pe 2 martie – 4 teste, pe 3 martie – 13, iar pe 4 martie – alte 5 teste.

Potrivit datelor din 2019, județul Vrancea are o populație de 382.688 de oameni, similară cu cea din județul Alba – 374.403 locuitori.

Județul Alba însă, care are o rată de infectare de 2,31 la mia de locuitori, se află pe locul 4 în topul județelor care au efectuat cele mai multe teste PCR.

 
 

Urmărește-ne pe Google News