Pe 2 august, județul Argeș era cel mai afectat din țară, cu 100 de cazuri noi în 24 de ore, cu 17 mai multe decât înregistra la acea vreme Capitala. Situația devenise alarmată, mai ales că bilanțul urma după alte șase zile cu peste 100 de infectări cu COVID-19.
Duminică, 20 septembrie, după șapte săptămâni, județul Argeș se regăsește, cu șapte cazuri noi, printre județele care au înregistrat cele mai puține îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore.
”S-au dat foarte multe amenzi. Suntem pe locul 2 în țară”
Corneliu Cârstea, suprefectul cu atribuții de prefect al județului Argeș, a explicat pentru Libertatea că reducerea semnificativă a numărului de cazuri se datorează purtării măștii și amenzilor aplicate de autorități.
Oamenii din județul Argeș s-au obișnuit să poarte mască pe stradă, chiar și atunci când nu se află în zone aglomerate.
Corneliu Cârstea, suprefectul cu atribuții de prefect al județului Argeș:
”S-au făcut foarte multe controale și s-au dat foarte multe amenzi. Au fost sancționate atât societăți comerciale, cât și persoane fizice. Suntem pe locul doi la acest capitol. Astfel, am ajuns din postura de cel mai afectat județ, cu peste 100 de cazuri pe zi, să avem în ultimele săptămâni o medie zilnică de 20 de îmbolnăviri”, a precizat Corneliu Cârstea.
Nu mai avem focare în județ. Un aspect foarte important este faptul că am stabilit cu conducerea Uzinei Dacia să raporteze în fiecare zi cazurile care apar. În iulie au comunicat foarte târziu, când erau 60 de oameni infectați. Acum apar unul-două cazuri, care sunt imediat izolate. Au dublat numărul mașinilor pentru navetiști.
Corneliu Cârstea, suprefectul cu atribuții de prefect al județului Argeș:
”Se fac 500 de teste zilnic în centrele de stat din Argeș”
Potrivit subprefectului, volumul de testare a populației este același ca și în urmă cu două luni: ”În cele patru centre de testare de stat din județul Argeș se fac zilnic circa 500 de teste. Acestora li se mai adaugă testele din laboratoarele private, ale căror rezultate sunt centralizate la București. Nu am informații despre ele”.
Corneliu Cârstea a precizat că în acest moment în județul Argeș mai există patru comune în care incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus este între 1 și 1,5 la mia de locuitori.
”E vorba de Nucșoara, Bascov, Boteni și Cuca. Trei dintre acestea au însă doar două-trei cazuri, dar se află sub această incidență pentru că au câte o mie și ceva de locuitori. În Bascov, care este mai mare, sunt vreo 10 cazuri”, spune subprefectul.
”Din 700 de paturi COVID sunt ocupate 150”
Evoluția favorabilă a epidemiei de coronavirus din ultimele săptămâni în județul Argeș a determinat autoritățile să solicite Ministerul Sănătății redeschiderea spitalelor-suport pentru pacienți non-COVID.
”Din 700 de paturi COVID, în acest moment sunt ocupate 150, iar din cele 33 de paturi de la ATI, 20 sunt ocupate. Mai avem un TIR mobil pentru pacienți COVID, pe care l-am trecut în rezervă. Luni vom solicita Ministerului Sănătății ca spitalele în care au scăzut cazurile de COVID să fie redeschise pentru pacienți non-COVID.
Spre exemplu, la spitalul din Câmpulung, care este spital suport pentru pacienți COVID, din 400 de locuri, doar 30 sunt ocupate. Vrem să rămână doar o secție separată pentru COVID, iar restul să fi redeschis pentru pacienți non-COVID”, a menționat reprezentantul Guvernului în județul Argeș.
De la începutul epidemiei de coronavirus, în județul Argeș au fost înregistrate 5.375 de persoane infectate, din care 7 în ultimele 24 ore. Dintre
acestea, 4.926 s-au vindecat, iar 224 au decedat.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!