Pompierii ISU Timiș au intervenit în peste 140 de situații de urgență, până duminică la ora 8. Au fost la patru incendii, aproape 100 de degajări de crengi sau copaci căzuți pe carosabil ori pe mașini, 32 de degajări de cabluri de pe șosea, cinci stâlpi căzuți și cinci accidente rutiere. 39 de mașini au fost lovite de copaci sau stâlpi doar în Timiș, iar numărul tamponărilor în trafic crește considerabil.

Peste 40.000 de familii au stat în beznă noaptea trecută. 60 de localități au fost parțial sau total nealimentate cu energie electrică, dar și cartiere întregi din Timișoara. Enel a scos 24 de echipe pe drumuri, pentru a repara liniile de curent. Numărul de contact pentru deranjamente de la Enel nici măcar nu mai funcționează de sâmbătă, iar oamenii nu știu pe cine să contacteze.

Potrivit ISU Timiș, drumurile județene și naționale și sectorul de autostradă au fost curățate continuu în noaptea de sâmbătă spre duminică. 60 de utilaje au intervenit pe autostradă, 42 pe drumurile naționale și peste 45 în Timișoara.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar General au solicitat Prefecturii Timiș închiderea școlilor. Eva Andreaș, reprezentantul guvernului în teritoriu, spune că este de acord, iar decizia oficială se va lua în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, duminică, la ora 13.

„Inspectorul general mi-a solicitat, în urma unei analize făcute astăzi de dimineață la toate unitățile de învățământ din județ, suspendarea cursurilor pentru luni și marți. Voi propune în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență suspendarea cursurilor, inclusiv în Timișoara, pentru luni și marți, în toate unitățile de învățământ”, a explicat Eva Andreaș.

Situația este alarmantă la nivelul școlilor din Timiș. 39 de unități de învățământ nu au curent și căldură, iar la multe dintre ele drumurile sunt impracticabile.

Se circulă în condiții de iarnă. Trenuri blocate. Zbouri anulate

„Drumurile naționale și județene sunt greu practicabile. Recomandăm cetățenilor să utilizeze autoturismul doar dacă este strict necesar. Celor care pleacă la drum în această perioadă, le recomandăm să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire și să respecte semnalele ori restricțiile autorităților”, transmit pompierii.

Mai multe trenuri au fost blocate, iar cele mai mari probleme în circulația feroviară au fost înregistrate pe raza regionalelor Timișoara și Craiova. Echipele de intervenție acționează pe teren pe patru secții de cale ferată: Valea Sadului – Lainici, Lunca Budieni – Bărbătești, Valea Cernei – Turnu Severin și Vărădia -Săvârșin, unde nu există tensiune în firul de contact, din cauza copacilor căzuți pe calea ferată.

CFR anunță că au fost afectate trenurile: IR 1822/1821 Arad – București Nord (retur), IR 1654 Vatra Dornei – București Nord și IR 1696/1695 Timișoara Nord – București Nord (retur). Traficul feroviar pe aceste tronsoane a fost oprit.

Pe aeroportul din Timișoara se circulă în condiții de iarnă și mai multe zboruri au fost anulate. Două curse care trebuiau să ajungă de la Bergamo și Madrid au fost anulate de companiile aeriene din cauza codului portocaliu. Un alt zbor care trebuia să ajungă de la București la ora 8.10 și apoi să plece înapoi a fost anulată de compania aeriană, pentru că avionul nu a reușit să plece de pe alt aeroport. Aeroportul Timișoara este însă deschis.

A fost anulat și zborul care trebuia să aterizeze de la Frankfurt la ora 12, din cauza condițiilor meteo din Germania. Ar fi trebuit să plece înapoi spre Frankfurt de la 12.40 din Timișoara.

La Timișoara au ieșit pe teren aproape 250 de oameni, de la toate societățile primăriei. Potrivit administratorului public al orașului, duminică au fost scoși pe teren și 30 de pușcăriași. S-a intervenit continuu în timișoara cu 19 buldoexcavatoare, șapte miniîncărcătoare, patru autosepciale, 18 autobasculante, opt răspânditoare de material antiderapant, nouă utilaje cu lama și două tramvaie cu lamă.

Probleme și în Caraș-Severin

Situația nu este roz nici în Caraș-Severin. ISU C-S a avut 13 intervenții pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, șase pentru cei care au căzut pe autoturisme doar în Reșița, trei intervenții pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în cazul a trei stâlpi de curent, care s-au prăbușit, unul dintre ei avariind un autoturism.

Drumul județean 582 a fost închis pe tronsonul Brebu Nou – Slatina Timiș, KM 37+000-58+000.

Aproape 200 de localități fără curent în Banat

La ora 10, potrivit Enel, 191 de localități din toată regiunea Banat nu aveau curent. Compania a trimis 75 de echipe pe teren, dar intervențiile sunt dificile din cauza condițiilor meteo extrem de severe.

Reprezentanții Enel susțin că în regiunea Banat sunt nefuncționale șase linii electrice de înaltă tensiune: Lugoj-Făget, Iaz-Nădrag, Cânic-Câlnicel, Bocșa-Gătaia, Reșița-ICMR, Timișoara-Buziaș, dar și stațiile de transformare Lugoj, Buziaș, Făget, Nădrag, IURT Lugoj și Satchinez.

În Timiș, la ora 10, erau fără curent 66 de localități, printre care și Timișoara, Lugoj, Făget, în Caraș-Severin erau afectate 50 de localități, în Arad 47, iar în Hunedoara 28.

Codul portocaliu este în vigoare până la ora 12.

FOTO: Facebook

Urmărește-ne pe Google News