În septembrie, după recalcularea anunțată de Guvernul României, pensia medie a crescut la 2.792 de lei. Aproximativ 200.000 de oameni au trecut de pragul de 1.281 de lei – care îi califica la pensie socială – și au intrat în contingentul de pensii de stat.

Datele vin în contradicție cu evenimentele derulate în cursul zilei de vineri. Aproximativ 3.000 de pensionari au protestat în Piața Victoriei din București din cauza pensiilor. Cei prezenți au acuzat inechităţile din sistem și faptul că mulți seniori iau pensii la jumătate față de cât primeau înainte de recalculare.

Tulcea este pe primul loc la capitolul creștere, urmat de județul Covasna

În topul județelor care au resimțit cel mai mult creșterea pensiilor se numără Tulcea și Covasna, care au bifat creșteri cu peste 26% (vezi captura foto). De cele mai mici creșteri au avut parte seniorii din Gorj (16%) și Hunedoara (14%).

Harta creșterii pensiilor la nivel național. Sursa foto: CNPP

Au fost afectați de recalculare pensionarii care au beneficiat de legi speciale și care au avut stagii mici de cotizare. Noua formulă de calcul, bazată pe contributivitate și stabilitate în sistem, i-a dezavantajat.

Veniturile lor lunare vor rămâne, însă, aceleași, dar nu vor mai beneficia de indexări și alte majorări până când pensia calculată după noua lege nu va ajunge la nivelul celei în plată.

Urmărește-ne pe Google News