Ultima ispravă a căutătorilor de comori a fost în urmă cu aproape o lună, când 11 persoane au fost reţinute de poliţişti, după ce au fost prinse în timp ce făceau săpături într-o pădure din comuna vâlceană Cernişoara, în căutare de bogăţii. Căutătorii aflaseră de la locuitorii din zonă că acolo a existat o fântână în care au fost ascunse comori, în urmă cu sute de ani. „Există o legendă care spune că în Pădurea Modoia, la o răscruce de drumuri, haiducii ar fi ascuns într-o fântână saci cu aur, prada de la boieri, aşa că au răscolit pământul după comori. Ştiu că bătrânii noştri au mai găsit bănuţi din aur prin pădure sau prin alte locuri, aşa că eu zic că există comori îngropate. Greu e să le găseşti, pentru că hărţi unde acestea au fost îngropate nu mai există”, spune Ion Stegăroiu (71 de ani), din Cernişoara. În vârful unui deal acoperit de o pădure deasă, Valerică Ghivici, agentul şef din cadrul Postului de Poliţie Cernişoara, ne arată locul unde cei 11 căutători de comori începuseră să sape în căutarea tezaurului haiducilor. Au apucat să sape doar 15 metri, pentru că poliţiştii i-au prins la timp.
Se protejează de blesteme cu talismane
Conform legendelor, fiecare comoară e păzită, de spirite sau de un blestem înfricoşător, astfel că aventurierii împrejmuiesc zona unde urmează să facă săpăturile cu icoane şi talismane norocoase. „Comorile sunt păzite şi sunt blestemate. În nopţile cu lună plină, aurul blestemat începe să joace şi lumini stranii se văd deasupra locului unde se spune că e îngropat”, spune o bătrână.
O altă comoară râvnită de căutători e cea de la Costeşti. Legenda spune că, aici, domnitorul Constantin Brâncoveanu, a îngropat aurul pentru a nu fi găsit de turci. De această comoară ar fi fost legat un blestem aprig. „Dacă cel care îl găseşte are inima curată, scapă de nenorociri, iar dacă nu, peste el se vor abate toate relele. Am văzut oameni care s-au îmbolnăvit subit şi au murit în chinuri”, spune un locuitor din Costeşti.