Australianul trebuia să ajungă în fața instanțelor din Suedia, unde era acuzat pentru viol, dar s-a sustras urmăririi după ce a cerut azil statului Ecuador. Ulterior, acuzațiile au fost retrase, iar tot timpul el a susținut că acestea sunt fabricate, doar pentru a fi extrădat din Suedia în SUA.
„Ai avut o alegere de făcut și ce ai ales să faci a fost o infracțiune. Nu v-ați predat în mod voluntar. Nu ați fi venit în fața instanței”, a spus judecătoarea Deborah Taylor. Aceasta a anunțat ce pedeapsă a primit Assange pentru fuga sa: 50 de săptămâni de pușcărie, aproape un an, a notat cnn.com.
SUA vrea să obțină extrădarea lui
Avocații lui Assange au spus pe 11 aprilie, când a început procesul, că acesta nu s-a predat autorităților din Marea Britanie de teamă că nu va beneficia de un proces corect.
Australianul a susținut întotdeauna că această acuzație de viol este un fals și că vor să-l închidă pe nedrept. Lui i s-a mai reproșat de către judecători că a avut „comportamentul unui narcisist care nu poate depăși interesul său egoist”.
Jennifer Robinson, o avocată care-l apără pe Assange, și-a exprimat îngrijorarea vizavi de faptul că este ținut într-o închisoare de înaltă siguranță, Belmarsh, supranumită „Guantanamo al Marii Britanii”.
„E o problemă de îngrijorare internațională faptul că un editor este ținut într-o închisoare de înaltă siguranță în așteptarea extrădării în SUA. Suntem foarte îngrijorați pentru sănătatea lui. El este recunoscător pentru solidaritatea manifestată peste tot în lume”, a spus Jennifer Robinson.
Pe numele lui Julian Assange mai este o cerere de extrădare din SUA pentru că, în 2010, ar fi facilitat accesul la documente secrete ale guvernului american. Conform legii din Marea Britanie, SUA trebuie să trimită cererea de extrădare în termen de 65 de zile de la arestare, termenul limită fiind 15 iunie.
Julian Assange (47 de ani) a fost arestat pe 11 aprilie, după ce președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, i-a retras dreptul de azil în ambasada din Londra a țării sale.
Citește și: