După ce a ieșit din sala de judecată, Assange, în vârstă de 52 de ani, a plecat cu mașina spre aeroport, de unde a luat un zbor spre țara sa, Australia.
„Urmărirea penală a lui Julian Assange este fără precedent în cei 100 de ani de existență a Espionage Act. Dl Assange a dezvăluit informații veridice, demne de știri… Credem cu tărie că dl Assange nu ar fi trebuit niciodată să fie acuzat în temeiul Legii privind spionajul și s-a angajat într-un exercițiu pe care jurnaliștii îl fac în fiecare zi”, a declarat Barry Pollack, avocatul american al fondatorului WikiLeaks.
Australianul a fost eliberat dintr-o închisoare de maximă securitate din Londra luni după-amiază, a părăsit Regatul Unit și s-a prezentat apoi într-o sală de judecată din Insulele Mariane de Nord pentru a oficializa acordul cu Statele Unite.
Assange a pledat oficial vinovat de conspirație ilegală pentru obținerea și diseminarea de informații clasificate în legătură cu presupusul său rol într-una dintre cele mai mari încălcări ale legilor privind materialelor clasificate din istoria militară a SUA.
Insula în care a ales să semneze acordul
„Sunt, de fapt, vinovat de acuzație”, a declarat Assange în fața instanței din Saipan, un teritoriu insular american din Pacific.
„Lucrând ca jurnalist, mi-am încurajat sursa să furnizeze informații despre care se spunea că sunt clasificate, pentru a publica acele informații. Cred că Primul Amendament a protejat această activitate… Cred că Primul Amendament și Espionage Act sunt în contradicție, dar accept că ar fi dificil să câștig un astfel de caz, având în vedere toate aceste circumstanțe”, a mai spus el în fața judecătoarei Ramona Manglona.
De-a lungul timpului, Assange și-a exprimat neîncrederea față de SUA, acuzând inclusiv că s-a pus la cale asasinarea sa.
După eliberarea din închisoarea londoneză, fondatorul WikiLeaks a evitat să pună piciorul pe teritoriul continental al SUA, astfel că procurorii au cerut ca toate procedurile să se desfășoare la un tribunal federal american cu sediul în Saipan, capitala Insulelor Mariane de Nord, care se află, de altfel, aproape de Australia.
Dezvăluirile WikiLeaks
În 2010, Assange a publicat documente secrete obținute de la Chelsea Manning, un fost soldat al armatei SUA. Printre fișiere se numără și un videoclip cu un atac lansat în 2007 la Bagdad de un elicopter Apache al forțelor americane, în urma căruia 11 oameni au murit, inclusiv doi jurnaliști ai agenției de presă Reuters.
Ulterior, WikiLeaks a publicat peste 90.000 de documente clasificate privind războiul din Afganistan, datând din 2004.
În 2010, Assange a fost căutat de autoritățile suedeze în legătură cu acuzații de agresiune sexuală care îl vizau.
După ce o instanță britanică și-a dat acordul pentru extrădarea în Suedia, Assange a intrat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a primit azil politic. El a rămas în sediul ambasadei timp de aproape șapte ani, până când Poliția Metropolitană a intrat acolo în 2019, acționând în baza unui mandat de extrădare emis de Departamentul de Justiție al SUA. Ecuadorul i-a retras azilul și permis autorităților să intre în ambasadă, invocând comportamentul lui Assange.
El a fost arestat în numele SUA, care au solicitat extrădarea lui și au formulat 18 capete de acuzare împotriva sa.
Ca parte a acordului negociat cu SUA, Assange a pledat vinovat pentru o singură acuzație penală, iar pedeapsa sa de 62 de luni de închisoare echivalează cu cei cinci ani în care s-a opus extrădării în timp ce era încarcerat la închisoarea Belmarsh din Londra.
Foto: Profimedia