În conformitate cu termenii noului acord, procurorii Departamentului de Justiție vor cere o pedeapsă de 62 de luni, egală cu timpul pe care Assange l-a petrecut într-o închisoare de înaltă securitate din Londra, permițându-i fondatorului WikiLeaks să se întoarcă imediat în Australia, țara sa natală.
Acordul trebuie aprobat de un judecător federal, dar, de luni dimineață, Assange a fost eliberat, potrivit WikiLeaks.
Un judecător federal din Insulele Mariane de Nord a stabilit o audiere pentru recunoaștere a acuzației și o condamnare, potrivit Tribunalului Districtual al SUA de acolo. Procurorii Departamentului de Justiție au cerut instanței ca procedura să aibă loc în aceeași zi, deoarece Assange s-a împotrivit să pună piciorul în SUA continentale pentru pledoaria sa de vinovăție, potrivit unei scrisori a procurorilor.
O postare WikiLeaks X îl arată pe Assange urcându-se într-un avion luni după eliberare. El a părăsit deja pământul britanic. Assange se află într-un avion charter VistaJet care va ateriza inițial la Bangkok (Thailanda).
Arhipelagul Marianelor este situat în vestul Pacificului, la nord de Australia, patria lui Assange, și se află sub suveranitatea SUA.
Assange a fost acuzat de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională. El a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde a luptat pentru extrădarea în SUA.
WikiLeaks a lansat sute de mii de documente militare americane clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak, cele mai mari breșe de securitate de acest gen din istoria militară a SUA.
În SUA, Assange ar fi trebuit să răspundă pentru 18 acuzații penale, după ce WikiLeaks a publicat, în 2010, mai multe înregistrări confidențiale, 250.000 de telegrame informatice și 500.000 de documente clasificate despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.
În SUA, australianul risca o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.
Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale, care au fost, ulterior, retrase.
De atunci, el a fost în arest la domiciliu, a fost închis timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra și a fost deținut, din 2019, la închisoarea de maximă securitate Belmarsh.
În 2022, pe 17 iunie, ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, însă avocații americanului, care este închis din 2019 la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh din Londra, au făcut recurs, susținând, printre alte, că clientul lor „este urmărit și pedepsit pentru opiniile sale politice”.
Anterior, un judecător din Marea Britanie îi blocase extrădarea, dar guvernul SUA a făcut apel cu succes la înalta instanță.
Pe 6 iunie, un judecător de la Înalta Curte britanică a respins apelul formulat de avocații lui Jullian Assange împotriva ordinului de extrădare al SUA, iar fondatorul WikiLeaks este „periculos de aproape” de a fi extrădat în SUA, după ce a pierdut ultimul recurs în justiție.
Foto: Profimedia