Cercetătorii dintr-o echipă de la London School of Economics estimează că procentul de decese înregistrate în azilurile de bătrâni din cinci ţări europene şi asociate noului coronavirus variază de la 42% în Belgia la 57% în Spania.

Potrivit Agerpres, cercetători de la International Long Term Care Policy Network (LTCPN) au examinat și estimările oficiale şi buletinele informative raportate în Italia, Franţa şi Irlanda.

Autorii studiului spun că puține țări europene au testat vârstnicii din aziluri şi pe angajaţii care lucrează aici, ceea ce face și mai dificilă ratelor reale de infectare şi de deces.

Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție pentru a estima impactul mortalității cauzate de COVID-19 o reprezintă compararea ratei de mortalitate din perioada pandemiei cu rata de mortalitate din anii precedenţi din aceeaşi perioadă a anului.

Cercetătorii au mai notat că datele raportate „nu sunt comparabile” între ţări, din cauza unor lacune a informaţiilor şi a utilizării unor sisteme de înregistrare diferite.

Peste 200 de bătrâni dintr-un azil, infectați cu COVID-19

Într-un azil din Ungaria, Budapesta, au fost testați pozitiv peste 200 de bătrâni, iar zece şi-au pierdut viaţa, potrivit Ceciliei Mueller, şefa departamentului de sănătate publică din Ungaria.

Focarul din centrul de îngrijire din cartierul Rakoskeresztur din Budapesta fusese anunţat prima dată săptămâna trecută, când erau 100 de pacienţi infectați cu COVID.

Potrivit sursei citate, focarele de infecție cu COVID-19 sunt obișnuite în centrele de îngrijire a bătrânilor din Ungaria, însă cazul acestui cămin este cel mai grav din țară: din 500 de persoane, peste 200 fiind infectate cu noul coronavirus.

 
 

Urmărește-ne pe Google News