„Știm clar ce a fost acolo și nu este normal”, a spus Ioana, absolventă de „Șincai”, într-o discuție cu Libertatea, după afișarea primelor rezultate la examenul de Bacalaureat 2023. Luni, 3 iulie, a fost zi de contestații, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 7 iulie.
Lucrări anulate pentru prepoziția „de”
A avut media 9,23 la Bac, iar la Limba Română a luat 9,50. „Puteam lua 10”, a spus tânăra. Se află printre candidații ale căror lucrări la Bac au fost anulate săptămâna trecută, la aproape o oră și jumătate de la începerea examenului.
Motivul invocat de președintele comisiei de supraveghere, care a luat această decizie, a fost că mai mulți copii au scris prepoziția „de” din titlul de pe foaia de examen, în construcția „Examen de Bacalaureat”, cu un rând mai jos. Astfel, denumirea probei nu se încadra în modelul primit de la Inspectorat.
Mai multe plângeri
Ioana nu a mai depus contestație la notele primite, în schimb, a făcut, la minister, o plângere împotriva comisiei de supraveghere de la Bac.
Și nu este singura, la minister au ajuns deja mai multe reclamații din partea părinților și foștilor elevi din „Șincai”, au spus surse din instituție pentru Libertatea. O parte dintre ele stau la baza anchetei începute de Corpul de Control al ministrului, pe care Ligia Deca l-a trimis săptămâna trecută la colegiu, dar absolvenții de liceu au continuat să-i scrie ministerului.
„Sunt note mari pentru că suntem un liceu bun, suntem elevi buni și am învățat mult, e normal ca notele să fie pe măsură. La Română, notele sunt mai mici decât ne așteptam, dar colegii mei nu îndrăznesc să facă contestații pentru că le este teamă că nota ar putea scădea, deși sigur ar putea lua o notă mai mare pentru cât de mult s-au pregătit”, a afirmat Ioana.
„Mă aștept ca doamna ministru să facă ceva împotriva profesorului”, a mai spus tânăra, referindu-se la președintele comisiei, care este profesor de religie și care a cerut anularea foilor. Impresia ei e că autoritățile nu vor să-și asume că la „Șincai” a fost o greșeală.
Nimic în neregulă până acum
Corpul de Control al ministrului educației a fost săptămâna trecută la Colegiul Gheorghe Șincai, din Capitală, în urma mediatizării situației din liceul din centrul Bucureștiului și după reclamațiile candidaților. Raportul anchetei nu este încă gata, însă Deca a afirmat că este „un prim semnal” faptul că supraveghetorii nu au oferit timp suplimentar copiilor ale căror lucrări le-au anulat.
Conform Edupedu, președintele comisiei de Bac de la „Șincai” a fost Gheorghe Dogaru, preot, directorul Colegiului Național Cantemir Vodă, din București, și fost inspector școlar. El a fost demis după această ultimă funcție în 2019, după un scandal amoros cu o educatoare.
Un prim raport făcut de Inspectoratul Școlar din București a arătat că la „Șincai” nu a fost nimic în neregulă, a anunțat ministrul educației Ligia Deca. Consiliul Național al Elevilor a cerut sancțiuni în acest caz.
Un singur candidat a picat din cauza unei note mici
Din 234 de candidați de la „Șincai”, unul singur nu a promovat Bacalaureatul, conform datelor publicate de Ministerul Educației, după ce a picat proba la Informatică. Aproape jumătate dintre ei au avut medii peste 9.
La Română, au fost trei note de 10. Cea mai mică notă a fost 5,5.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
LauraB123 • 07.07.2023, 13:36
Bătaie de joc din partea comisiei de supraveghere. Cat de încuiat sa fii sa faci așa ceva?
demostene1 • 04.07.2023, 12:23
Se vede cât de inocenți sunt din moment ce fac plângere la minister și se așteaptă să se ia măsuri ...